Opinie

Kom met Europese militaire steun aan Israël

Het Israëlisch-Palestijnse conflict is complex. Er zijn veel belangen en rivaliteiten. Wij mogen het echter niet laten gebeuren dat Hamas zijn doel bereikt en de enige Joodse staat van de kaart veegt.

Chris Stoffer en Bert-Jan Ruissen
17 October 2023 13:19
„President Joe Biden zegde al 8 miljard dollar aan militaire hulp toe aan Israël, in schril contrast met de oorverdovende stilte over militaire steun van Europa.” beeld AFP, Jim Watson
„President Joe Biden zegde al 8 miljard dollar aan militaire hulp toe aan Israël, in schril contrast met de oorverdovende stilte over militaire steun van Europa.” beeld AFP, Jim Watson

In tijden van nood leer je je echte vrienden kennen. Nu is het daarom de tijd om Israël te steunen. De enige democratie in het Midden-Oosten en de unieke basis voor het Joodse volk lijdt onder gruwelijke terreuraanvallen vanaf meerdere fronten. Opnieuw bleek het land lang niet zo ongenaakbaar als Israëlcritici jarenlang deden voorkomen. Nederland en andere EU-landen moeten militaire hulp aanbieden.

Bij de vorige grootschalige oorlog tegen Israël, de Jom Kippoer-oorlog oorlog in 1973, nam defensieminister Henk Vredeling (PvdA) een resoluut besluit. Vliegtuigen vol militaire hulp stegen direct op vanaf vliegbasis Gilze-Rijen en vlogen naar het benarde Israël. Vredeling had het niet eens tevoren aan premier Den Uyl verteld, zo belangrijk was de steun voor hem: hij zei dat hij één keer gezien had dat Joden afgevoerd werden; dat zou hem geen tweede keer gebeuren.

De vraag is waar een dergelijk besluit dezer dagen blijft. Israël ligt onder vuur vanuit het zuiden en noorden. Alleen al op zaterdag 7 oktober schoot Hamas vanuit de Gazastrook ruim 2000 raketten naar Israëlische huizen. Dit terwijl de terroristen ruim duizend Israëlische mannen, vrouwen en kinderen bruut afslachtten of ontvoerden. In het noorden vond Hezbollah het ook een goed moment om de wapens op te pakken. Daarmee is een verwoestende regionale escalatie, met nog meer Israëlische slachtoffers, geen ondenkbaar scenario.

Wreedheden

Israël verdient onze voortdurende steun. Het is de enige democratie in het Midden-Oosten. Wat je ook van de huidige regeringscoalitie vindt, het is uniek voor de regio dat Israël eerlijke verkiezingen houdt. Bovendien is het ’s werelds enige thuisbasis voor het Joodse volk. Israël is vooralsnog ook onze frontlijn tegen Hamasterroristen, die al aankondigden dat na de Joden in Israël de Europese christenen hun volgende doelwit zullen zijn.

De wreedheden van Hamas zijn nog erger dan die van Russische militairen en hun Wagnerhuurlingen in Oekraïne. Sinds de massale Russische invasie vorig jaar sturen Nederland en andere EU-landen wel volop hulp naar Oekraïne. Ook daar staan de democratie en onze veiligheid op het spel.

Uiteraard is Israël nu een ander land dan in 1973, toen minister Vredeling spontaan zijn hulp stuurde. Het Israëlische leger is fors sterker, moderner en ervarener geworden, waarschijnlijk enkele malen meer dan het fors ingekrompen Nederlandse leger. Toch zouden we moeten kunnen helpen waar dat mogelijk en nodig is. Zeker op EU- of NAVO-schaal hebben de landen samen toch een aardig arsenaal om te kunnen helpen.

Daadkracht

Laten Nederland en de EU dus proactief in contact treden met Israël, om te horen waar het land snel behoefte aan heeft. Denk aan scherfvesten en medische middelen. Of aan nieuwe radars, een technologie waarin Nederlandse bedrijven uitblinken. Omdat Hamas zaterdag de radar en technische installaties op de grens met Gaza heeft vernietigd, is een Nederlands aanbod vast welkom. Als dit vraagt om, zeg, een versoepeling van exportprocedures, moet Nederland –en waar nodig de EU– ook daarin alle welwillendheid en voortvarendheid tonen.

De Amerikaanse president Joe Biden zegde al 8 miljard dollar aan militaire hulp toe aan het getroffen Israël. De eerste vliegtuigen landden al kort erna. Die daadkracht doet denken aan Vredeling. Een schril contrast echter met de oorverdovende stilte over militaire steun van de Europese landen nu.

Militaire steun van de EU geeft ook een krachtig signaal aan Hamas en andere terroristische groeperingen: met onze waarden valt niet te sollen.

Als SGP namen we deze week het initiatief voor een ”joint statement”, een gezamenlijke verklaring, in de Tweede Kamer over steun aan Israël. Diverse partijen riepen daarin op tot diplomatieke steun aan Israël (ook in EU- en VN-verband), inzet voor het bevrijden van Israëlische gijzelaars en het opschorten van subsidies aan de Palestijnse Autoriteit.

Verplicht

Het Israëlisch-Palestijnse conflict is uiteraard complex. Er zijn veel belangen en rivaliteiten. Maar één ding staat als een paal boven water: wij mogen het niet laten gebeuren dat Hamas zijn doel bereikt en de enige Joodse staat van de kaart veegt. Dat is Europa aan zijn pijnlijke geschiedenis verplicht. Minister Vredeling had dat scherp gezien.

Chris Stoffer is fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer, Bert-Jan Ruissen is lid van het Europees Parlement voor de SGP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer