Binnenlandpolitieonderzoek

Onderzoek politie naar strafbare feiten in Zeeuwse zorginstelling

De politie Zeeland-West-Brabant en justitie onderzoeken mogelijke misstanden in de Zeeuwse zorginstelling Cleijenborch. Tussen 2019 en 2023 zouden bewoners van het bejaardencentrum in Colijnsplaat onder verdachte omstandigheden zijn overleden.

Jan Dirk van Scheyen
12 October 2023 18:47
beeld ANP, Evert Elzinga
beeld ANP, Evert Elzinga

Meerdere medewerkers trokken begin dit jaar aan de bel over mogelijke misdragingen in de zorg door een collega. Deze medewerker, die inmiddels door de directie op non-actief is gesteld, zou volgens informatie van het personeel vaak als laatste aanwezig zijn geweest voordat bewoners stierven. Hij werkte op een afdeling met veel demente bewoners.

Naar aanleiding van de klachten schakelde het bestuur van de Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland een extern onderzoeksbureau in. Dit stelde een arbeidsrechtelijk onderzoek en de eerste resultaten van dit onderzoek gaven de directie van Cleijenborch aanleiding om naar de politie te stappen. Dat was in mei. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn sinds de zomer aan het onderzoeken of de geschorste medewerker strafbare feiten heeft gepleegd. Er zouden al verschillende (oud-)medewerkers van Cleijenborch langdurig als mogelijke getuigen door de politie zijn ondervraagd.

Maar politiewoordvoerder Alwin Don van de eenheid Zeeland-West-Brabant vertelt dat hij de berichten die de ronde doen over de sterfgevallen “erg voorbarig” vindt. “We weten nog niet eens zeker of er sprake is geweest van strafbare feiten”, zegt Don desgevraagd, “en of we aan die eventuele strafbare feiten eventueel een verdachte kunnen koppelen”.

De in ongenade gevallen medewerker, die in maart door Cleijenborch op non-actief is gesteld, wordt dan ook officieel niet als verdachte beschouwd en is nog op vrije voeten, zegt Don.

De politiewoordvoerder voegt eraan toe dat het nog wel even zal duren eer de uitkomsten van het politieonderzoek bekend zijn. “Het betreft hier een precair onderwerp, waarbij omzichtigheid geboden is. Dan kost zo’n onderzoek al snel extra tijd.”

Politie en OM zeggen voor hun onderzoek in nauw contact te staan met betrokkenen, zoals de zorginstelling, de gemeente Noord-Beveland en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Op haar website meldt Cleijenborch “meldingen en signalen over ongewenst gedrag zeer serieus te nemen”. De Zeeuwse zorginstelling zegt te begrijpen dat het onderzoek “mogelijk vragen bij u oproept”, maar voegt er aan toe eerst de resultaten ervan te willen afwachten vooraleer zij commentaar geeft.

Bij Cleijenborch werken zo’n honderddertig mensen, er wonen ongeveer tachtig cliënten, de meeste mensen die er verblijven hebben een vorm van dementie of lichamelijke beperkingen. De zorginstelling heeft medewerkers, cliënten en familieleden over de situatie ingelicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer