PolitiekAanval op Israël

Kabinet zet zich in voor opening grensovergang Egypte-Gaza

Nederland zet zich ervoor in dat Egypte de grensovergang met Gaza openstelt voor vluchtelingen. Verder kan het kabinet zich vinden in een voorstel om onderzoek te doen naar de aanhang van en steun voor Hamas in Nederland.

12 October 2023 17:42Gewijzigd op 12 October 2023 17:45
Palestijnse veiligheidsdiensten bij de grens met Egypte, eerder dit jaar. beeld AFP, Said Khatib
Palestijnse veiligheidsdiensten bij de grens met Egypte, eerder dit jaar. beeld AFP, Said Khatib

Dat liet minister van Buitenlands Zaken Hanke Bruins Slot donderdag in de Tweede Kamer weten.

Vanuit de Kamer werden twaalf moties ingediend over de oorlog tussen Israël en Hamas. Veel fracties willen dat het kabinet er bij Israël op aandringt dat de levering van eerste levensbehoeften aan Gaza doorgang vindt. De regering moet dat bij voorkeur met gelijkgestemde landen doen, staat in een motie van SP, PvdA, PvdD en Volt. In een andere motie vragen CDA, D66, VVD, Kamerlid Pieter Omtzigt en Volt het kabinet om er bij Israël voor te pleiten om de levering van voedsel, water, brandstof, medicijnen en medische hulpgoederen naar Gaza door te laten gaan. Bruins Slot zei dat ze Israël heeft opgeroepen om water en andere goederen Gaza binnen te laten „en dat onschuldige burgers die krijgen. Daar blijven we voor pleiten.”

De partijen willen ook dat Nederland de ontwikkelingshulp aan de Palestijnen voortzet. Wel zou Nederland de hulp „uitvoerig” moeten doorlichten, „zodat er geen Nederlandse steun terechtkomt bij Hamas of andere Palestijnse terreurorganisaties”. Wat BBB betreft pleit het kabinet er in de EU voor om de betalingen aan de Palestijnse Autoriteit op te schorten zodra die steun uitspreekt voor Hamas.

De SGP vindt niet alleen dat steun vanuit Nederland of de EU niet bij terreurorganisaties als Hamas mag terechtkomen, maar ook niet wordt gebruikt „voor doelen als haatzaaien in Palestijnse lesmethoden”. De steun moet „werkelijk en verifieerbaar” ten goede komen „aan (de basisbehoeften van) onschuldige Palestijnse burgers”, zo staat in een motie van Kamerlid Chris Stoffer.

De SGP’er wil ook dat het kabinet aan de regering van Israël vraagt aan welke humanitaire, medische of andere vorm van steun het land behoefte heeft. D66 wil dat het kabinet op korte termijn gehoor geeft aan een „noodkreet” van de VN. VN-organisatie UNRWA liet deze week weten dringend op zoek te zijn naar 104 miljoen dollar voor humanitaire hulp aan Palestijnen in Gaza.

Het CDA wil dat er onderzoek wordt gedaan „naar de aanhang van en steun voor terreurorganisatie Hamas in Nederland”. Ook moet het kabinet de veiligheidsrisico’s in kaart brengen en „waar mogelijk en nodig” maatregelen treffen.

Palestijnse staat

Bruins Slot beoordeelde al deze moties positief. Voor een aantal andere voorstellen, onder meer van DENK, gold dat niet. Die partij wil dat het kabinet overgaat tot het erkennen van „de Palestijnse staat”. In het verleden werd hier ook al over gestemd in de Kamer. Een forse minderheid van D66, SP, GroenLinks, PvdA, PvdD, DENK, BIJ1 en Kamerlid Liane den Haan stemde in 2021 voor. Het kabinet wil echter pas tot erkenning overgaan als de tweestatenoplossing is gerealiseerd, zei Bruins Slot. In de motie van DENK staat ook dat de Palestijnse bevolking „in een apartheidsstaat leeft”.

19740726.JPG
Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. beeld ANP, Robin Utrecht

Ook het verplaatsen van de Nederlandse ambassade va Tel Aviv naar Jeruzalem kan niet op de instemming van het kabinet rekenen. De PVV diende hiervoor al tal van keren een motie in, en deed dat donderdag opnieuw. Eind vorig jaar stemden PVV, ChristenUnie, FVD, SGP, de Groep Van Haga en BBB voor een dergelijk voorstel. Een jaar eerder stemden ook JA21 en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt voor zo’n motie. Of FVD dit keer opnieuw voor de motie stemt, valt te bezien. In een debat waarin het onder meer ging over de oorlog tussen Israël en Hamas zei partijleider Thierry Baudet woensdag: „Er is aan onze zijde wel sprake van wat voortschrijdend inzicht als het gaat om de situatie in dat deel van de wereld.”

De Kamer stemt dinsdag over de moties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer