Binnenland

FNV: Ouders de dupe van nieuwe Wet kinderopvang

Bedrijven en instellingen zijn steeds minder bereid de kosten van kinderopvang te dekken als de werkgever van een van de ouders weigert hiervoor te betalen. Dat blijkt volgens de FNV uit een reeks CAO’s die recent zijn afgesproken. De vakcentrale wijt de verslechtering aan de nieuwe Wet kinderopvang, die sinds begin dit jaar geldt.

ANP
3 February 2005 14:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:11

„Vorig jaar gaf nog ongeveer de helft van de werkgevers ook een bijdrage als de werkgever van de partner niet meebetaalde. Nu is dat nog maar 15 procent", aldus de vakcentrale. Ook werkgeversorganisatie VNO–NCW en de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang BOinK signaleren de trend.

VNO–NCW vindt het echter logisch dat de werkgever van de ene partner niet wil opdraaien voor de weigering van de werkgever van de andere ouder. De nieuwe Wet Kinderopvang gaat ervan uit dat overheid, werkgevers en ouders samen de kosten dragen. Werkgevers zijn echter niet verplicht een bijdrage te leveren.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken is het nog te vroeg om te concluderen dat veel werkgevers de bijdrage ontlopen. De GroenLinks–fractie in de Tweede Kamer roept De Geus op in actie te komen. De partij wil werkgevers alsnog verplichten bij te dragen in kosten van kinderopvang.

Volgens VNO–NCW is de kritiek op de nieuwe Wet Kinderopvang voorbarig. De organisatie is juist positief gestemd over het aantal CAO’s waarin afspraken komen over kinderopvang. „Het aantal afspraken is gegroeid en wij verwachten dat die verder zullen toenemen", aldus een woordvoerster.

Bovendien kunnen ouders met een inkomen tot anderhalf keer modaal (45.000 euro) door de nieuwe wet compensatie krijgen als hun werkgever weigert bij te dragen.

De FNV springt in de bres voor de hogere inkomens. „Bij een hoger gezinsinkomen wordt deze compensatie lager en na 2008 wordt deze zelfs voor mensen met een gezinsinkomen van 45.000 euro en hoger afgeschaft", aldus de vakcentrale.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer