Campina introduceert nieuwe generatie vleesvervanger
Campina heeft donderdag een nieuwe generatie vleesvervanger geïntroduceerd op basis van zuivel. Het nieuwe product Valess, dat onder de noemer vleeszuivel vanaf maandag in de supermarkt ligt, wordt bereid uit magere melk en natuurlijke voedingsvezels. Verder heeft het de structuur en ’bite’ van kippenvlees.
Met Valess wil Campina tegemoet komen aan de wens van veel vleesetende Nederlanders om minder vlees te eten. Uit marktonderzoek, in opdracht van het bedrijf, blijkt dat 90 procent van de 995 ondervraagden van 15 tot en met 65 jaar een gezonde leefstijl belangrijk vindt. Ruim 80 procent van de mensen wil minder vlees eten. Toch is iets minder dan de helft van mening dat de huidige vleesvervangers minder goed smaken dan vlees.
Voor veel mensen is dat ook de reden om het vlees bij de groenten en aardappelen niet te vervangen, hoogstens door af en toe vis te eten. Campina denkt met Valess het gat op te vullen tussen dierlijk eten en plantaardige vleesvervangers. Valess is er in zes varianten, onder andere in filets (gepaneerd en mediterraan), roerbakblokjes en mini’s.
Directeur P. Hilarides noemt Valess het bewijs van weer een innovatie die past in het rijtje andere vernieuwingen zoals Calcium+ voor het verstevigen van de botten, Vifit voor de darmflora, en nul procent vet melk. Hilarides: „Innovatie is een van de speerpunten in de groeistrategie van Campina. Wij ontwikkelen en vermarkten onderscheidende producten en brengen zo duurzaam melk tot meer waarde”.
Valles wordt al eerste op de Nederlands markt gebracht en volgend jaar ook in andere landen geïntroduceerd.