Gelderland gaat PFAS-vervuiling opsporen
In Gelderland begint deze maand een onderzoek naar vervuiling met PFAS, stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Op ongeveer 150 locaties waar bedrijven met PFAS werk(t)en of waar PFAS-houdend blusschuim is gebruikt, worden grondboringen uitgevoerd om inzicht te krijgen in de risico’s. Het veldonderzoek richt zich vooral op plekken in de buurt van waterwingebieden, woonwijken en speelplaatsen.
Het onderzoek in opdracht van de provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem en Nijmegen wordt verricht door twee adviesbureaus en loopt tot eind 2024. Als PFAS-verontreiniging wordt aangetroffen, wordt gekeken of de normen die het RIVM heeft vastgesteld zijn overschreden. Blijkt de vondst risicovol, dan kan de toegang tot het betreffende gebied bijvoorbeeld worden beperkt of de grond worden gesaneerd.
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat mensen via voedsel en kraanwater meer PFAS binnenkrijgen dan wenselijk. De rijksoverheid wil inzicht krijgen in hoeverre in Nederland sprake is van PFAS-vervuiling en heeft daarom alle provincies gevraagd onderzoek te doen.
Gelderland heeft daarvoor 1,2 miljoen euro gekregen. „We willen een veilig en gezond Gelderland”, zegt gedeputeerde Ans Mol (veilige leefomgeving). „Daarom gaan we snel van start. Dit willen we goed uitgezocht hebben voor onze inwoners.”
PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen, nauwelijks afbreekbare chemische stoffen die onder meer worden gebruikt voor antiaanbaklagen, waterafstotende kleding en blusschuim. Ze worden in verband gebracht met kanker en problemen met het immuunsysteem of de voortplanting, zeker bij langdurige blootstelling.