Economiehuizenprijs

Stijging huizenprijzen zet door

De huizenprijzen stijgen gestaag verder. In de maanden juli tot en met september brachten bestaande woningen in doorsnee 422.000 euro op. Dat is 1,7 procent meer dan in het tweede kwartaal.

Redactie economie
5 October 2023 10:01Gewijzigd op 5 October 2023 10:04
Een woonwijk in aanbouw. Makelaars signaleren dat steeds meer nieuwprojecten worden uitgesteld. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Een woonwijk in aanbouw. Makelaars signaleren dat steeds meer nieuwprojecten worden uitgesteld. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag naar buiten bracht. Ook in het tweede kwartaal stegen de huizenprijzen met enkele procenten, na een behoorlijke terugval in 2022.

19713830.JPG

Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, constateert dat er dynamiek in de markt zit en dat kopers vertrouwen hebben. Tegelijk is de krapte op de woningmarkt weer wat toegenomen en daar maakt zij zich zorgen over. Er kwamen 9 procent minder woningen te koop dan in het tweede kwartaal en zelfs 18 procent minder dan in het derde kwartaal vorig jaar.

„Het actuele woningtekort is opgelopen van 315.000 woningen een jaar geleden naar 390.000 in 2023”, zegt Gerssen in een persverklaring. Voor een kleine 827.000 woningzoekenen is geen huis beschikbaar. „Dit wakkert de concurrentie tussen kopers aan. We horen van onze leden dat kopers weer gaan overbieden op de vraagprijs. Het evenwicht in de markt is nog ver te zoeken.”

Gerssen roept op tot de bouw van meer huizen, zowel in de stad als op het platteland, en voor alle groepen woningzoekenden. „Alleen dan komt de doorstroming op gang.”

Afgelopen kwartaal werd 45 procent van de bestaande huizen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dat 39 procent, een jaar eerder 66 procent. De verkochte woningen hebben gemiddeld 33 dagen te koop gestaan – één dag korter dan in het tweede kwartaal.

De NVM schrijft de stijging van de verkoopprijzen naast een daling van het aanbod ook toe aan een „flinke” toename van het aantal huishoudens en aan „de sterk stijgende lonen”. Dat laatste zorgt ervoor dat mensen meer kunnen lenen, ondanks de stijgende rente en inflatie.

Nieuwbouw

De markt voor nieuwbouwwoningen liet in het derde kwartaal een licht herstel zien, maar blijft volgens de NVM nog altijd op een historisch laag niveau. NVM-leden verkochten ruim 5400 nieuwbouwwoningen. Dat zijn er 14 procent meer dan een kwartaal eerder.

De mediane verkoopprijs is met 474.000 euro ongeveer gelijkgebleven aan die in het vorige kwartaal. Mediane prijs betekent dat de helft van de verkochte woningen duurder was, de andere helft goedkoper.

Het aantal nieuwbouwwoningen dat nu te koop staat ligt met ruim 19.000 woningen op het hoogste niveau in bijna acht jaar. Daar staat tegenover dat er minder bij komen. In het derde kwartaal ging het om ruim 6400 stuks, dat is 13 procent minder dan in het tweede kwartaal en 16 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, past het aanbod nieuwe huizen niet altijd bij de behoefte. Volgens hem is het zaak dat nieuwbouwplannen worden omgezet „in woningen waar lokaal vraag naar is”.

Twee op de drie NVM-makelaars constateren dat steeds meer nieuwbouwprojecten worden uitgesteld. Dat kan negatief uitpakken voor het aanbod nieuwbouwwoningen in de komende periode. Terug naar de tekentafel betekent volgens de NVM over het algemeen zo’n anderhalf jaar uitstel.

Halvering

Waar NVM in het derde kwartaal een licht herstel ziet van de markt voor nieuwbouwwoningen, bevestigde statistiekbureau CBS donderdag de forse terugval in de periode daarvoor. In april, mei en juni kregen 3300 nieuwbouwwoningen een eigenaar, dat is 56,2 procent minder dan in dezelfde maanden vorig jaar. Volgens het CBS is het de grootste daling sinds het begin van de metingen acht jaar geleden.

Oorzaken die CBS-econoom Frank Notten noemt zijn de hogere hypotheekrente, de malaise in de woningbouw –het is moeilijker geworden om geschikte bouwlocaties te vinden en stikstofproblemen maken het lastiger om een milieuvergunning te krijgen– en personeelstekorten bij gemeenten voor het verlenen van bouwvergunningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer