Kamer wil polikliniek voor patiënt met long covid
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er speciale poliklinieken komen voor patiënten met long covid. De Kamer vergaderde woensdagavond over de maatschappelijke impact van long covid.
Een motie van CU-Kamerlid Nico Drost om speciale poliklinieken op te zetten, kon rekenen op steun van D66, CDA, PVV, GroenLinks-PvdA , SGP en BBB. Veel patiënten „snakken” volgens Drost naar een effectieve behandeling, maar die is er niet, meent hij.
Minister Kuipers (Volksgezondheid) zag niets in het voorstel van Drost om speciale poliklinieken in te richten. „Dat lijkt me buitengewoon onverstandig en ik zie er geen reden toe”, meent de bewindspersoon. De minister zei de keuze om zo’n kliniek op te zetten liever aan artsen over te laten.
Toch ontraadde Kuipers aan het eind van het debat de motie van Drost niet. De minister zei de oproep te begrijpen maar voegde er wel aan toe dat veel patiënten al terecht kunnen bij bestaande poli’s.
Op dit moment hebben zo’n 450.000 mensen last van langdurige covid. Ongeveer een vijfde van hen is daardoor ernstig beperkt geraakt in hun deelname aan de samenleving. Volgens Drost gaat het hier dan ook om een „breed maatschappelijk probleem”.
Tijdens het debat kwam ook de regeling voor oud-zorgmedewerkers met long covid ter sprake. Een groot deel van de oppositie vindt de regeling voor hen ontoereikend. Zo kunnen alleen zorgmedewerkers die tussen 1 maart en 30 juni 2020 ziek zijn geworden een vergoeding van 15.000 euro aanvragen. Zorgmedewerkers die indertijd wel ziek waren maar zich niet ziek hebben gemeld, kunnen dan ook geen aanspraak maken op de regeling. Julian Bushoff (PvdA) riep de regering in een motie op de „hardheden” in de regeling te verhelpen.
Deadline
Eind september riep vakbondorganisatie FNV het kabinet al op de regeling te verbreden naar heel 2020. Volgens minister Helder (Langdurige Zorg) zijn er op dit moment 475 oud-zorgmedewerkers die de regeling hebben aangevraagd. Naar verwachting zullen zo’n duizend oud-zorgmedewerkers met long covid dat doen.
Ander punt van zorg bij Kamerleden is de aanvraagtermijn voor de regeling. Die loopt nu van 25 september tot 23 oktober. Te kort, vinden Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas (BBB). De Kamerleden willen oud-zorgmedewerkers een maand langer de tijd geven hun aanvraag te doen. Voor een aanvraag zijn veel documenten nodig die door derden moeten worden verstrekt. Zo is onder meer een WIA-beslissing van het UWV een van de vereisten. Onzeker is of die instantie de documenten op tijd kan verstrekken.