„Schoolkosten kunnen omlaag”
De bedragen die ouders van middelbare scholieren kwijt zijn aan onder meer boeken en vrijwillige ouderbijdragen, kunnen met 10 procent omlaag. Acht organisaties van ouders, besturen en schoolmanagers hebben daarover afspraken gemaakt, maakte directeur mr. W. van Katwijk van Ouders & Coo woensdag bekend.
Het voordeel voor de ouders zou kunnen oplopen tot 150 euro per kind per jaar. Bij de afspraken gaat het onder meer om samenwerking bij de inkoop en de keuze van lesmateriaal en de verantwoording van de besteding. „We willen ons steviger opstellen naar uitgevers, zegt S. Steen, algemeen directeur van de Vereniging Bijzondere Scholen. Nieuw lesmateriaal hoeft niet altijd het duurste te zijn, zegt hij.
De organisaties overhandigen de afspraken volgende week donderdag aan minister Van der Hoeven (Onderwijs). Zij had de onderwijswereld eerder gevraagd zelf met initiatieven te komen om de steeds stijgende schoolkosten te drukken.
De branchevereniging van educatieve uitgevers GEU zegt in een reactie niet bij de afspraken betrokken te zijn geweest. Ze noemt het voorbarig om nu al aan te geven met hoeveel de schoolkosten omlaag kunnen en vreest dat de gewekte verwachtingen niet waargemaakt kunnen worden.
De grootste kostenpost is in de meeste gevallen overigens het lesgeld dat voor leerlingen van 16 jaar en ouder moet worden betaald. Van der Hoevens voorganger, Hermans, heeft besloten dat niet af te schaffen. De Socialistische Partij en de ChristenUnie zijn daar wel voor. Zij beroepen zich op het Europese verdrag dat Nederland heeft getekend. Daarin staat dat het zogeheten funderend onderwijs gratis moet zijn.
De schoolkosten in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs zijn in de periode 2001-2004 met enkele honderden euro’s per leerling gestegen. Dit nog afgezien van de school- en collegegelden, die ook stegen. In het cursusjaar 2003-2004 lagen de schoolkosten in het voortgezet onderwijs 324 euro hoger dan in het cursusjaar 2000-2001. In het middelbaar beroepsonderwijs stegen die kosten in dezelfde periode met 410 euro.
Gemiddeld betaalden ouders het afgelopen cursusjaar aan schoolkosten van een vmbo-leerling 680 euro (in 2000 472), voor een havist 927 euro (in 2000 618) en voor een vwo’er 931 euro (in 2000 623).
In het middelbaar beroepsonderwijs lopen de kosten per gekozen richting ver uiteen, maar gemiddeld genomen was ook daar sprake van een sterke stijging: van 687 naar 1097 euro.
Voor boeken betaalden de ouders vorig jaar gemiddeld 541 euro. Drie jaar eerder was dat nog 305 euro. De vrijwillige ouderbijdrage in het mbo steeg gemiddeld van 92 naar 116 euro.
De grootste stijging deed zich voor in de prijzen voor de boeken. Het ministerie van Onderwijs vindt die ontwikkeling niet verantwoord. Door de onderwijsvernieuwingen moesten veel boeken nieuw aangeschaft worden.