Teleurstelling in Kamer over beloofd meldpunt intimidatie diaspora
Een deel van de Tweede Kamer is teleurgesteld over hoe een vorig jaar aangekondigd meldpunt voor diaspora functioneert, bleek woensdag tijdens een debat over buitenlandse inmenging en beïnvloeding. GroenLinks-PvdA, D66 en VVD willen meer individuele hulp voor mensen in Nederland die geïntimideerd worden door hun voormalige vaderland.
Verscheidene landen intimideren hun (voormalige) onderdanen in Nederland. China valt Oeigoeren lastig, Iraniërs worden bedreigd. Maar ook Belarussen en Turken die hier verblijven, zijn geïntimideerd. Ook heeft de ambassade van Eritrea met dwang geld ingezameld bij landgenoten. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra kwam met het meldpunt om „in kaart te brengen wat er gebeurt”, na een oproep hiervoor uit de Kamer.
Een uitleg van demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) over hoe „de meldfunctie” momenteel functioneert, viel woensdag niet in goede aarde. Ze schetste dat het meldpunt meer bedoeld is „om een breder beeld te krijgen van wat er aan de hand is”, zonder dat er echt sprake is van individuele bijstand voor melders. „Er is eigenlijk niks veranderd”, aldus Kati Piri van GroenLinks-PvdA.
Anne-Marijke Podt van D66 wil „meer bescherming op individueel niveau” en noemde het debat op dit punt „onbevredigend, maar meer nog voor mensen die dit overkomt”. Ook VVD-Kamerlid Bente Becker pleitte voor „één centraal punt waar mensen zich kunnen melden”. Tijdens het debat wierp Van Gennip wel op dat ze soms het woord moest voeren op het terrein van haar collega’s van Buitenlandse Zaken, Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken.
Zo ook toen het ging over de vraag of we met het oog op de aanstaande verkiezingen op 22 november moeten vrezen voor beïnvloeding daarvan door andere landen. Of die dreiging er is, zo beloofde Van Gennip, gaat zij vragen bij collega Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. Een antwoord komt voordat Nederland naar de stembus gaat, zo zegde ze toe.
Het kabinet bestrijdt ongewenste buitenlandse inmenging en beïnvloeding in algemene zin met drie instrumenten. Diplomatie waar nodig, door mensen die slachtoffer ervan zijn weerbaar te maken en als het moet via het strafrechtelijke spoor. Een nieuwe Tweede Kamer praat verder over het beleid na de verkiezingen. Dan wordt de Tweede Kamer ook verder geïnformeerd over hoe het staat met concrete plannen, zoals het starten van een Nederlandse imamopleiding. Van Gennip zei te hopen dat er dan ook collega’s van andere ministeries aanschuiven.