„Islam zal VS stap voorblijven”
Islamitische militanten zullen de wet altijd een stap voorblijven, zolang de Verenigde Staten vasthouden aan hun militaire benadering van de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de Spaanse rechter Baltasar Garzon, die gespecialiseerd is in terrorismezaken, woensdag gezegd.
Volgens de rechter is afstemming van het Amerikaanse en het Europese systeem de sleutel tot een succesvolle bestrijding van het terrorisme. Alleen dan kan er sprake zijn van uitwisseling van gegevens tussen rechtbanken aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, aldus Garzon.
„De verschillen zijn zo groot dat internationale samenwerking op het politieke en het juridische vlak moeilijk is”, zei hij tijdens een internationale conferentie over terreurbestrijding.
Volgens Garzon beschouwen de VS terreurdaden als oorlogshandelingen, die met militaire middelen moeten worden bestreden. De detentie van terreurverdachten als „vijandige strijders” op de legerbasis Guantanamo Bay in Cuba is daar een voorbeeld van.
Europa daarentegen benadert het terrorisme als een zaak van politie en justitie. Daardoor zijn de meeste Amerikaanse militaire inlichtingen, als die al worden uitgewisseld met Europa, niet toelaatbaar als bewijs in Europese rechtbanken, aldus Garzon.
De Belgische minister van Justitie, Onkelinx, bevestigde woensdag in het Vlaamse parlement dat islamitische terroristen vorig jaar aanslagen hebben beraamd op een grote spoorwegtunnel en een joodse school in Antwerpen. Eerder berichtte het Vlaamse dagblad De Morgen al over de verijdelde aanslagen.
De aanslagen konden worden voorkomen na tips van een infiltrant. De aanslag op de tunnel voor de hogesnelheidslijn tussen Brussel en Amsterdam had moeten plaatsvinden bij de opening, waarvoor 70.000 belangstellenden kwamen opdagen. In totaal zijn vier personen aangehouden, maar wegens gebrek aan bewijs alweer vrijgelaten.
De operatie leidde ook tot huiszoekingen bij De Morgen, waarbij overzichten van telefoongesprekken van een journaliste zijn nagegaan. Zij klaagt nu dat haar bronnen daardoor in gevaar kunnen komen.
Een dinsdag in Brussel gearresteerde Marokkaan wordt waarschijnlijk door België uitgeleverd aan Spanje. Dat heeft het Belgische openbaar ministerie bekendgemaakt. De 28-jarige man, Youssef Belhadj, werd thuis aangehouden, nadat Spanje een internationaal arrestatiebevel tegen hem had laten uitvaardigen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de treinaanslagen van vorig jaar maart in Madrid. Hij zou mogelijk degene zijn die op een videoband die twee dagen na de aanslagen werd gevonden bij een moskee in Madrid zegt dat al-Qaida de aanslagen had gepleegd omdat Spanje troepen in Afghanistan en Irak had.
Kort na de aanslagen in Madrid werd Belhadj ook opgepakt, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een reeks aanslagen die in 2003 in Casablanca aan 45 mensen het leven kostten. In juli kwam hij vrij, maar hij geldt nog wel als verdachte in de zaak en zou later dit jaar moeten voorkomen. Woordvoerster Lieve Pellens van het OM zei dat hij waarschijnlijk desondanks aan Spanje zal worden uitgeleverd. De uitleveringsprocedure kan volgens haar nog deze maand worden afgerond.
De Spaanse politie heeft woensdag opnieuw een verdachte aangehouden in verband met de aanslagen in Madrid vorig jaar maart. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. Het gaat om de Marokkaan Rachid Bendouda, die banden zou hebben gehad met Abennabi Kounjaa, een van de hoofdverdachten van de aanslagen die aan bijna tweehonderd mensen het leven kostten. Kounjaa was een van de zeven mannen die zich een maand na de aanslagen opbliezen tijdens de bestorming van hun appartement in een buitenwijk van Madrid.
Dinsdag werden in Madrid vier andere verdachten opgepakt en enkele uren later in Brussel werd Youssef Belhadj gearresteerd, de mogelijke ’woordvoerder’ van Al-Qaida in Europa.