Ambtenaar: Problemen door toeslagen gevolg van strenge wet
De toeslagenaffaire was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen –eerder een afdeling van de Belastingdienst– maar van de strenge wet.
Dat stelde oud-teamleider handhavingsregie Paul Veringmeier maandag in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid. Hij noemt het „superverdrietig” dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. „Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen.”
De politiek gaf Toeslagen –volgens Veringmeier simpelweg een uitvoerings- en handhavingsorganisatie– nu eenmaal een strenge wet. Hij wijst erop dat uit miljoenen beschikkingen slechts een paar honderd keer echt fraude is vastgesteld, en maar zo’n 250 keer een zaak werd doorgestuurd naar de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Commissielid Azarkan (DENK) hield hem voor dat het ook de verantwoordelijkheid is van de ambtenaren om te zorgen voor goede waarborgen. Dat erkende Veringmeier.
In het verhoor met de oud-teamleider kwam ook naar voren dat ambtenaren van de Belastingdienst in 2013 overhaast hebben besloten een omstreden risicomodel om fouten en fraude met toeslagen op te sporen een halfjaar eerder in te voeren. Het was daardoor onder meer onvoldoende getest.