Kerk & religieKlimaatverandering

Duitse theoloog: Klimaatprotest geen taak kerk

De kerk moet voorkomen dat ze zich in de eerste plaats met politieke doeleinden bezighoudt. Dit zei theoloog prof. dr. Christoph Markschies in een interview met de Duitse krant Welt.

Redactie kerk
28 September 2023 08:59Gewijzigd op 28 September 2023 09:05
Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeren al dagenlang de A12 uit protest tegen de fossiele industrie.  beeld ANP, Laurens van Putten
Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeren al dagenlang de A12 uit protest tegen de fossiele industrie.  beeld ANP, Laurens van Putten

De Duitse nieuwsdienst Idea berichtte er woensdag over.

Markschies waarschuwt in het interview voor het vermengen van politieke en kerkelijke kwesties. Aan de Bijbel kan geen mandaat voor klimaatactivisme worden ontleend, vindt hij. „Een oproep tot actie rechtstreeks afleiden uit de Bijbel is een misverstand over de oriënterende functie van Bijbelse teksten.” „De Bijbel laat ons zien dat de schepping een geschenk is, waar we dankbaar voor moeten zijn en zorgvuldig mee om moeten gaan. De Bijbel leert ons ook dat de schepping wreed kan worden als we er onverantwoord mee omgaan. Maar dat is geen rechtstreekse opdracht tot klimaatactivisme.”

De samenleving heeft de kerk niet nodig om informatie te verstrekken over klimaatverandering, stelt Markschies. „Dat is de taak van de wetenschap. De kerk heeft een veel fundamentelere functie.”

De functie van de kerk is volgens hem dat ze mensen realistisch met hun falen om laat gaan. „De meeste mensen vragen zich af hoe zij kunnen leven volgens de normen die volgens hen juist zijn en hoe ze moeten omgaan met het feit dat ze dat niet altijd kunnen. Daar hebben ze de kerk voor nodig.”

Elke goede kerkdienst begint met het noemen van zonde en schuld en de vergeving, stelt hij. „De kerk geeft mij de mogelijkheid om opnieuw te beginnen. Zij rust mij toe met dingen die mij in staat stellen om met fouten om te gaan. Ze sterkt en troost mij. Idealiter ben ik gelukkiger en moediger als ik de kerk verlaat.”

Hoe politiek mag de kerk zijn? Het is daarvoor belangrijk te onderscheiden met welk gezag de kerk spreekt, meent Markschies. „Spreekt ze met het gezag van een tijdgenoot die het over zijn eigen beslissingen heeft of spreekt ze met het gezag van een theoloog die de Bijbel uitlegt?”

De kerk is altijd politiek, vindt hij. „Elke uitspraak heeft een politieke dimensie. Maar cruciaal is dat je duidelijk maakt met welk gezag je welke uitspraak doet. De wetenschap presenteert politieke zaken soms met wetenschappelijk gezag. De kerk spreekt over politieke kwesties met kerkelijk gezag. Deze tendens tot vermenging is problematisch en wordt versterkt door de individualisering van de samenleving.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer