Ondanks compromis is steun voor spreidingswet asielzoekers onzeker
Eindelijk behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel om asielzoekers eerlijk over alle gemeenten te verdelen. Deze spreidingswet ligt politiek gevoelig. Vooral het dwangelement stuit verschillende fracties tegen de borst. Er ligt nu een breedgedragen compromis op tafel om de wet aan te passen, maar het gaat er toch om spannen of die wijzigingen voldoende zijn om zowel de Tweede als later de Eerste Kamer achter de wet te krijgen.
Het systeem dat bepaalt hoe asielzoekers worden verdeeld, is volgens critici veel te ingewikkeld. Nadat door de landelijke overheid is bepaald hoeveel opvangplekken nodig zijn, krijgen gemeenten eerst de kans vrijwillig plekken aan te bieden en als ze meer doen dan wordt verlangd, kunnen ze een bonus krijgen. In het wetsvoorstel staat ook dat ‘weigergemeenten’ desnoods kunnen worden gedwongen asielzoekers op te nemen.
Ook de Tweede Kamer vindt die systematiek te complex, al vindt een groot deel dat een spreidingswet wel hard nodig is, net zoals het gros van de gemeenten. Onder meer CDA, D66, PvdA en GroenLinks hebben daarom een wijzigingsvoorstel bedacht dat de wet minder ingewikkeld en wél werkbaar zou maken. Onder meer de SP, de BoerBurgerBeweging (BBB) en SGP steunen dat amendement.
Toch gaat de SGP tegen de spreidingswet stemmen, want de partij is tegen dwang. De SP is voor het amendement, maar is tegen de bonus voor gemeenten die extra asielzoekers opvangen. De partij laat haar doorslaggevende stem afhangen van het debat op dinsdag en woensdag.
Als ook BBB instemt, maar dat is nog ongewis, haalt de wet met gemak de eindstreep in de Eerste Kamer. Bij een tegenstem van BBB wordt het ook in de senaat heel spannend.
Naast de SGP zijn VVD, PVV, Forum voor Democratie, JA21, Groep Van Haga op voorhand tegen (61 van de 150 zetels). De PVV heeft zes uur spreektijd aangevraagd, om de „vreselijke” wet „te filibusteren”.