Buitenland

Ophef over verbod regenboogvlag

Het stadje Hamtramck, een plaats met 28.000 inwoners in de staat Michigan, trok vorige week in Amerika nationale aandacht. De reden? De gemeenteraad, bestaande uit zes moslims, stemde unaniem voor een verbod op de regenboogvlag.

25 September 2023 15:33
beeld ANP, Olaf Kraak
beeld ANP, Olaf Kraak

Ooit werd Hamtramck ”Klein Warschau” genoemd. Nu wordt gesproken over ”Mini Mekka”. Het typeert de bevolkingssamenstelling van het stadje noordelijk van Detroit. Tot begin deze eeuw waren de meeste inwoners van Poolse of Oekraïense komaf. Inmiddels is die groep gereduceerd tot 11 procent van het totale inwonertal en overvleugeld door de komst van duizenden migranten uit Jemen, Bangladesh en Bosnië: allemaal moslims.

Hoewel gebouwen van de Rooms-Katholieke en Oekraïens Orthodoxe Kerk nog steeds het straatbeeld in Hamtramck bepalen, rezen moskeeën als paddenstoelen uit de grond. In het park staat nog altijd een standbeeld van Johannes Paulus II –de eerste Poolse paus– maar de dominantie van moslims is overal zichtbaar. In winkels zijn halalproducten te koop en op billboards wordt de islam aangeprezen.

Sinds 2013 staat Hamtramck in de Verenigde Staten bekend als eerste moslimstad. In dat jaar kregen moslims de meerderheid in de gemeenteraad. Met de laatste raadsverkiezingen in 2021hebben zij het helemaal voor het zeggen. Andere etnische groepen voelen zich niet meer thuis en trekken weg. Dat leidde tot een grote daling van de huizenprijzen, wat opnieuw moslimmigranten aantrok.

Recent besloot de gemeenteraad dat op openbare gebouwen en in de openbare ruimte alleen vlaggen van Amerika, de staat Michigan en van de stad mogen wapperen. Dat betekent dat de regenboogvlag, het symbool van de lhbti-beweging, in de ban is. Opponenten zien de maatregel als een voorbeeld van de islamisering van Hamtramck. Die is volgens hen al langer gaande. Zij wijzen op het besluit van de gemeenteraad in 2004 om de geluidsverordening aan te passen zodat de gebedsoproep vanaf de minaretten duidelijk over de hele stad kan klinken. Verder is het voor ondernemers die zich binnen een straal van 150 meter van een moskee bevinden, verboden sterke drank te verkopen.

Van recenter datum is de beslissing dat moslims thuis hun offerdieren mogen slachten en offeren. Waarschuwingen van dierenactivisten en gezondheidsdiensten voor problemen met de sanitaire voorzieningen en gevaren voor de volksgezondheid, schoof de raad terzijde. Wethouder Nayeem Choudhury zei dat het slachtbesluit alles te maken heeft met de grondwettelijke religieuze vrijheid. „Die rechten komen op de eerste plaats”, zei hij tegen de Detroit Free Press, eraan toevoegend dat hij „geboren was als moslim. Ik zal bij mijn geloof blijven”.

Schande

Met name de beslissing van de raad om de regenboogvlag te verbieden, roept veel verzet op in progressieve kringen. In augustus noemde de procureur-generaal van Michigan, Dana Nessel, het verbod op de vlag een „nationale schande” en eiste dat de gemeenteraad zou terugkomen op het besluit.

Martin Mawyer van het Christian Action Network, een belangenorganisatie „gebaseerd op bijbelse principes”, denkt anders. Hij noemt de handelwijze van moslims in Hamtramck een voorbeeld voor christenen. Hij stelt voor dat christenen meer samenwerking zoeken bij de aanpak van sociale kwesties, in plaats van verdeeldheid te zaaien over minder belangrijke zaken. „De eenheid die de moslims in Hamtramck tonen, moet een wake-up call zijn. Als wij christenen verlangen naar een Amerika dat onze aloude waarden koestert, moeten we ons verenigen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer