Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt
Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.
In een poll die de Australian Financial Review liet uitvoeren, gaf 33 procent van de ondervraagden aan voor het plan te zullen stemmen, waar dat in mei nog 48 procent was. Opiniepeiler Newspoll publiceert maandag ook een meting. Daarin geeft 36 procent van de ondervraagden aan voor te gaan stemmen, waar dat drie weken geleden nog 38 procent was. 56 procent is volgens die peiling van plan tegen te stemmen tegenover 53 procent eerder deze maand.
Afgelopen week bleek dat 97,7 procent van de stemgerechtigde Australiërs zich heeft aangemeld om een stem uit te brengen in het referendum. Nog nooit was dat percentage zo hoog.
Het referendum draait om een voorstel een speciale commissie samen te stellen, die zal bestaan uit vertegenwoordigers van verschillende oorspronkelijke volken. Als die raad er komt, zal in de grondwet worden vastgelegd dat de leden gehoord worden over wetswijzigingen die hun gemeenschappen aangaan. Het zou voor het eerst zijn dat de oorspronkelijke Australiërs erkend worden in de grondwet.
De populariteit van premier Anthony Albanese, een groot voorstander van het plan, die daar ook flink campagne voor voert, staat ook onder druk. Bij de ene landelijke peiling gaf nog 47 procent aan achter de premier te staan, in de andere 46 procent, historisch gezien erg lage cijfers.