Binnenlandwolf

Wandelingen door wolvengebied Veluwe

Staatsbosbeheer organiseert in oktober wandelingen over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe om te laten zien hoe schapen functioneren in een gebied met wolven. De natuurbeheerder toont daarmee voor het eerst het Veluwse wolvenbeleid.

Redactie regio
22 September 2023 14:07Gewijzigd op 22 September 2023 14:25
Wolf in Finland. beeld AFP, Olivier Morin
Wolf in Finland. beeld AFP, Olivier Morin

De belangstelling is volgens Staatsbosbeheer groot. De kans dat deelnemers aan de wandelingen een wolf zien is overigens klein, meldt een woordvoerder.

Op de Veluwe zitten de meeste wolven in Nederland. Op de Midden-Veluwe, waar de Hoog Buurlose Heide te vinden is, vestigde zich in 2019 een wolvin. In 2022 kreeg zij voor het eerst welpen. Tegelijk lopen op de Midden-Veluwe al jarenlang schapen. Toch hebben die weinig te verduren van wolven. Dat is anders in Drenthe en Friesland.

Dat komt volgens wolvendeskundigen deels omdat wolven op de Veluwe meer op loslopend wild jagen. Tegelijk heeft Staatsbosbeheer ook wolfwerende rasters geplaatst en drie kuddebeschermingshonden ingeschakeld. Die honden bewaken de schapen 24 uur per dag. Mede vanwege de dieren zijn andere honden tijdens de excursie niet welkom.

Beteugelen

De Europese christendemocraten en de provinciebesturen van Gelderland en Drenthe vinden de tijd rijp om de wolf te beteugelen. De Europese Commissie gaat onderzoeken of er meer ruimte moet komen om de populatie van het strikt beschermde dier in te tomen. De wolf vormt in sommige delen van Europa een gevaar, vindt commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Dat toont wel aan dat er nu oog is voor het probleem, verzekert CDA’er Esther de Lange, kopstuk van de christendemocraten in het Europees Parlement. Zij wil graag de Europese beschermingsregels versoepelen, „maar Oostenrijk, Zweden en Italië laten zien dat daarbinnen nu al veel mogelijk is”.

Harold Zoet, gedeputeerde in Gelderland, zet daarom in op het aanmerken van meer wolven als ”probleemwolf”. Roofdieren met dat etiket mogen worden verjaagd of zelfs afgeschoten, maar de voorwaarden voor de aanduiding zijn streng. Samen met andere provincies, zoals Drenthe, wil hij de definitie oprekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer