Ook Drentse gemeente Westerveld wil hulp bij strijd tegen wolven
De gemeente Westerveld in Drenthe, waar veel wolven rondlopen, wil hulp van de Europese Commissie om overlast van de dieren te bestrijden. De gemeente heeft geen directe verzoeken, maar wil dat Brussel erkent dat wolven „een directe en ingrijpende impact op de leefbaarheid” hebben. Ook wil Westerveld dat commissievoorzitter Ursula von der Leyen die impact meeneemt „in uw verdere afweging”.
In en rond Westerveld zijn in de afgelopen jaren zeker dertien wolvenwelpjes geboren. Volgens de gemeente Westerveld heeft de komst van wolven negatieve gevolgen. „Zowel landbouwdieren als hobbydieren worden regelmatig aangevallen door de wolf. Dit zorgt voor onrust en verdriet bij de eigenaren.” Maatregelen om wolven tegen te houden, zoals speciale hekken, werken volgens de gemeente niet. Dat zou mensen huiverig maken om op pad te gaan en toeristen zouden wegblijven. „Onze inwoners en bezoekers zijn erg bezorgd en voelen zich niet altijd veilig binnen onze gemeente. Dit leidt tot vergaande onrust.”
In juli werd een hobbyboer uit het dorp Wapse in de gemeente Westerveld aangevallen door een jonge wolf. Dat gebeurde toen hij probeerde het dier weg te jagen van zijn schapen. Burgemeester Rikus Jager gaf de politie toen toestemming om de wolf dood te schieten. Maar de gemeente Westerveld zegt dat gemeenten nu eigenlijk geen enkele mogelijkheid hebben om het aantal wolven te ‘beheren’.
De Gelderse gemeente Nunspeet wil toestemming om zes maanden lang wolven te kunnen doden in de buurt van het dorp Elspeet. Daar zouden in de afgelopen weken tientallen dieren zijn aangevallen door wolven. Wolven zijn beschermde dieren en mogen in principe niet worden gedood.
De provincies Gelderland en Drenthe hebben Brussel donderdag gevraagd om de bescherming van wolven te versoepelen. Ze willen dat meer wolven kunnen worden aangemerkt als ‘probleemwolf’. Die wolven mogen wel worden verjaagd of afgeschoten, maar de voorwaarden zijn streng.