Inspectie eist namen van slechte verpleeghuizen
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eist dat de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA) de namen bekendmaakt van drie verpleeghuizen waar de zorg voor patiënten extreem slecht zou zijn. De inspectie heeft dat woensdag bevestigd.
De voorzitter van de NVVA zei dinsdagavond in het televisieprogramma NOVA dat verpleeghuisartsen in drie tehuizen zijn opgestapt omdat de kwaliteit van de zorg er abominabel was. De NVVA had de artsen geadviseerd ontslag te nemen omdat ze anders kans liepen verantwoordelijk te worden gesteld. De NVVA stuurde de inspectie dinsdag een brief waarin ze haar zorgen uitsprak over de situatie. De vereniging weigerde de namen bekend te maken van de drie huizen.
De inspectie kan de NVVA niet dwingen de namen aan haar bekend te maken. „Maar ze hebben de morele plicht dat wel te doen. Anders zijn ze medeplichting", zegt een woordvoerster.
Ook het ministerie van Volksgezondheid vindt dat de vereniging man en paard moet noemen. Als de namen van de verpleeghuizen bekend zijn, kan de inspectie er nader onderzoek doen. Een woordvoerster van de NVVA heeft woensdagmorgen gezegd dat haar organisatie waarschijnlijk alsnog ingaat op het verzoek van de inspectie, en de namen zal melden.
Koepelorganisatie Arcares van verpleeg- en verzorgingshuizen bestrijdt de beschuldiging van de NVVA over de kwaliteit van de patiëntenzorg in verpleeghuizen. Volgens Arcares is de beschuldiging uit de lucht gegrepen.
Vorig jaar stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg al vier verpleeghuizen in Tilburg, Velp, Winsum en Oss onder verscherpt toezicht. Daarvan worden nu nog de huizen in Tilburg en Velp extra in de gaten gehouden. Bij de andere twee is de verzorging en begeleiding van de ouderen verbeterd.
In de verpleeghuiszorg gold tot 1996 de plicht om mistoestanden te melden. De Tweede Kamer voerde daana een nieuwe wet in waardoor de verplichting verdween. De inspectie zegt al sinds de jaren negentig aan te dringen op herinvoering van de plicht. Een wetsvoorstel hiertoe ligt al lange tijd bij de Tweede Kamer voor behandeling. „Maar het schiet maar niet op", zegt de woordvoerster.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde vorig najaar al dat bij 80 procent van de verpleeghuizen de zorg niet aan de minimumeisen voldoet. Zo mogen bewoners niet vaak genoeg onder de douche of in bad, biedt het personeel niet genoeg hulp bij het eten en is er te weinig toezicht bij demente bejaarden. Bewoners worden verder regelmatig onnodig vastgebonden aan hun stoel. Personeelsleden hebben bovendien in veel gevallen niet de juiste diploma’s voor het werk dat ze doen. Koepelorganisatie Arcares van de verpleeghuizen zei ook toen dat de beschuldigingen onjuist waren.