Economie

Brussel kritisch over budget Italië en Frankrijk

Italië en Frankrijk hebben weliswaar goede voornemens om hun begrotingstekorten in 2006 terug te dringen, maar het ontbreekt aan praktische plannen.

ANP
2 February 2005 13:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:11

De twee landen moeten hun beleid drastisch bijstellen om de tekorten terug te dringen en zo aan de Europese regels te voldoen, schrijft de Europese Commissie in een woensdag verschenen rapport.

De plannen van Italië gaan uit van een begrotingstekort van 2,7 procent (van het bruto binnenlands product) dit jaar en 2 procent volgend jaar. De Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, merkt op dat dat al flink meer is dan in de plannen van een paar jaar geleden. Bovendien is het nog maar de vraag of Italië zonder aanvullende maatregelen dit jaar de doelen kan halen.

Nog problematischer is 2006. Tot nu toe heeft Rome het tekort onder de EU-drempel van 3 procent weten te houden met allerlei eenmalige maatregelen. Structurele ingrepen zouden voor 2006 zijn, maar de Commissie heeft nog niet gezien hoe dat gaat gebeuren.

Ook de Franse plannen zijn te mager in de ogen van Brussel. Het land kan dit jaar alleen aan de 3-procentsnorm voldoen als alle aangekondigde maatregelen zo snel mogelijk worden ingevoerd en als er bij tegenvallers direct wordt ingegegrepen. Het plan van Parijs om volgend jaar een tekort van 2,2 procent te bereiken lijkt volgens het rapport „onbereikbaar met het huidige beleid".

Zowel Italië als Frankrijk heeft nog geen plannen ingediend om tussen nu en 2008 de begroting in evenwicht te brengen, wat wel de bedoeling is. Ook bij Duitsland mist de Commissie die doelstelling. Voor het overige is Brusssel iets positiever over Duitsland, al blijft dit jaar een risico bestaan dat het land voor de vierde keer op rij de 3–procentsnorm overschrijdt. In de Berlijnse plannen is namelijk een statistische truc opgenomen met pensioenfondsen van staatsbedrijven om dit jaar aan de EU-norm te voldoen. Onduidelijk is nog of de deskundigen van Eurostat dat accepteren.

Over België, dat geen begrotingstekorten plant en zo langzaam maar zeker de enorme staatsschuld uit het verleden afbouwt, is de Commissie positief. Ook Finland en Ierland krijgen een pluim. Nederland is enkele weken eerder al aan de beurt geweest; de kortetermijnplannen vond Brussel goed, maar op langere termijn moet er meer gebeuren om het tekort terug te dringen, was toen de boodschap.

Griekenland, dat vorig jaar een begrotingstekort van 5,3 procent kende, komt binnenkort met nieuwe voorstellen aan de Europese Commissie. De conservatieve regering-Karamanlis zei bij haar aantreden vorig jaar met grote begrotingstegenvallers te zijn geconfronteerd, omdat onder de voorgaande socialistische kabinetten met foute statistische gegevens zou zijn gewerkt. De Europese Commissie heeft Griekenland om die reden ook uitstel gegeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer