Veiligheid in trein dit jaar iets beter
De trein wordt dit jaar iets veiliger. De NS verwacht een beperkte daling van het aantal incidenten, zoals agressie van dronken reizigers en lastige zwartrijders.
Dat blijkt uit het NS-vervoerplan dat minister Peijs van Verkeer dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Vorig jaar kregen reizigers en medewerkers te maken met 11.540 situaties van overlast of onveiligheid. Verreweg het grootste deel daarvan (ruim 7000) werd veroorzaakt door zwartrijders. De NS verwacht het aantal incidenten als gevolg van zwartrijden dit jaar met bijna 300 te verminderen door op een aantal stations toegangspoortjes te installeren.
Bovendien wil de NS vaker op de stations gaan controleren. Dit voorkomt escalatie, omdat zwartrijders nog een kaartje kunnen kopen en er sneller politie aanwezig kan zijn. Dit jaar komt er ook een zwarte lijst voor veelplegers, het zogenoemde Centraal Informatiepunt Spoorcriminaliteit. Het is de bedoeling notoire zwartrijders beter in beeld te krijgen. De NS is daarnaast van plan vaker trein- en stationsverboden uit te vaardigen.
Voor dit jaar schat de vervoerder in dat er 11.255 gevallen van overlast en onveiligheid zullen zijn. Oorzaken van de overlast zijn naast zwartrijders mensen die in de trein of op het station drank en drugs gebruiken, ruzie maken en volle of vertraagde treinen.
Het percentage reizigers dat een incident heeft meegemaakt, als slachtoffer of als getuige, lag vorig jaar op 28. Dit jaar neemt dat volgens de NS af tot ongeveer een kwart. Van de conducteurs en machinisten komt tijdens het werk 60 procent dit jaar minimaal één keer in aanraking met onveilige situaties, schat de vervoerder. Maar liefst 32 procent van de werknemers, 1080 mensen, wordt dit jaar mishandeld, beroofd of bedreigd met een wapen, is de verwachting van de NS. Vorig jaar lag dit percentage op 35.
Het spoorbedrijf hoopt het aantal incidenten volgend jaar met 10 procent te verlagen. Een woordvoerder benadrukte dat de NS steun van de overheid en politie en justitie nodig heeft om sociale onveiligheid aan te pakken.
Ondanks de incidenten noemt de NS reizen met de trein veilig. „Dat neemt niet weg dat mensen zich met name in de avonduren onveilig kunnen voelen op het station of in de trein”, noteert het bedrijf in het vervoerplan. Jaarlijks investeert de NS zo’n 45 miljoen euro om het reizen met de trein zonder incidenten te laten verlopen.
In het vervoerplan geeft de NS aan welke prestaties het bedrijf dit jaar gaat leveren. Zo moet de punctualiteit van de treinen 86,5 procent zijn en moeten klanten in de helft van de treinen een conducteur aantreffen. Het percentage schone treinen moet uitkomen op 92. Voor stations is dat 95 procent. De Tweede Kamer spreekt binnenkort met minister Peijs over het vervoerplan.