Premier Armenië: minder gevechten sinds bestand Nagorno-Karabach
Er wordt flink minder gevochten in Nagorno-Karabach sinds er woensdag een wapenstilstand is ingegaan, meldt de Armeense premier Nikol Pashinyan. Azerbeidzjan viel de enclave een dag eerder aan en eiste dat Armeense separatisten hun wapens zouden neerleggen. Intussen proberen mensen het gebied via de luchthaven te ontvluchten.
„Volgens de laatste informatie die ik over Nagorno-Karabach heb ontvangen, is de intensiteit van de gevechten enorm afgenomen”, aldus de premier. „We hopen dat de militaire escalatie niet doorgaat.” De veiligheid van Armeniërs in de regio is voor hem het belangrijkst. Pashinyan roept de Russische vredesmacht in Nagorno-Karabach op die veiligheid te waarborgen.
Op beelden is te zien dat duizenden mensen het gebied toch proberen te ontkomen en naar de luchthaven van Stepanakert zijn getrokken. De separatisten roepen de 120.000 inwoners van het gebied op om dat niet te doen. „We vragen de bevolking van Stepanakert opnieuw om niet toe te geven aan paniek en niet uit eigen beweging naar het vliegveld te gaan om te evacueren”, aldus een verklaring. De separatisten zeiden eerder ook dat Azerbeidzjan plannen heeft voor een etnische zuivering. De Azerbeidzjaanse presidentiële adviseur Hikmet Hajiyev heeft woensdag herhaald dat zijn land Nagorno-Karabach op een vreedzame manier weer onder controle wil krijgen en dat de separatisten hun wapens moeten neerleggen.
Eerder bekritiseerde Armenië Rusland openlijk omdat dat land te afgeleid zou zijn door de oorlog in Oekraïne en dus niet genoeg aandacht had voor Nagorno-Karabach. Rusland heeft in de regio bijna 2000 militairen die toezien op de vrede en het naleven van een wapenstilstand uit 2020. In dat jaar vielen zeker 6500 doden bij een zes weken durende strijd om Nagorno-Karabach tussen Azerbeidzjan en Armenië. Azerbeidzjan wist toen gebieden in te nemen die het in de jaren 90 met een burgeroorlog juist had verloren aan het buurland.
Rusland bemiddelde bij de eerdere oorlogen en was nu ook betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe staakt-het-vuren. De regering in Jerevan was volgens de premier geen partij bij het opstellen van het bestand, waarin onder meer staat dat de separatistische troepen zich ontbinden en ontwapenen. Ook is afgesproken dat Armeense militairen de regio verlaten, maar Pashinyan heeft herhaaldelijk gezegd er geen leger te hebben.