Buitenland

Historische Joodse nederzetting in Suriname is nu werelderfgoed

Jodensavanne, een historische Joodse nederzetting in Suriname, is aangemerkt als werelderfgoed. Vanwege de „uitzonderlijke universele waarde” van de locatie heeft UNESCO de voordracht unaniem goedgekeurd.

ANP
19 September 2023 17:52

Jodensavanne, gesticht in de zeventiende eeuw, ligt aan de brede Surinamerivier, bijna 70 kilometer ten zuiden van Paramaribo. De site beslaat twee begraafplaatsen, de ruïne van een synagoge, oude aanmeerplaatsen, bakstenen funderingen van woningen en overblijfselen van de koloniale militaire overheersing.

Het erfgoed beslaat ook de begraafplaats van Cassipora, een dorp dat rond 1650 is gesticht. Het is de oudste originele en best geconserveerde Joodse begraafplaats van de Amerika’s, volgens de stichting Jodensavanne. Cassipora en Jodensavanne waren in de zeventiende eeuw „de enige dorpen ter wereld die eigendom waren van Joden, door hen werden bestuurd en door hen werden bewoond”.

Suriname heeft de locatie 25 jaar geleden voorgedragen voor de tentatieve werelderfgoedlijst. In januari 2022 is het nominatiedossier aangeboden aan de UNESCO, met steun van deskundigen en betrokkenen, waaronder het nabijgelegen inheemse dorp Redi Doti. De Nederlandse ambassade gaf financiële hulp.

Jodensavanne is de derde Surinaamse vermelding op de werelderfgoedlijst. De historische binnenstad van Paramaribo is in 2002 toegevoegd. Twee jaar eerder, in 2000, besloot UNESCO het Centraal Suriname Natuurreservaat op de lijst te plaatsen vanwege de rijke biodiversiteit. Dit gebied beslaat 1,6 miljoen hectare tropisch regenwoud.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer