Vakbonden: koopkracht moet omhoog, anders dweilen met kraan open
De koopkracht van werkende Nederlanders moet omhoog, „anders is het dweilen met de kraan open”. Dat stellen vakbonden FNV en CNV in een reactie op de troonrede. „Er zijn nu structurele oplossingen nodig om de inkomenscrisis aan te pakken”, meent FNV-voorzitter Tuur Elzinga.
CNV-voorzitter Piet Fortuin acht het noodzakelijk de nettolonen te verhogen „om de koopkracht van werkend Nederland op peil te houden”. Ook moet volgens hem de belasting op arbeid omlaag. „Wie nu bruto 10 procent meer verdient, krijgt netto vaak minder dan 10 procent op de rekening gestort en levert toeslagen in. Onacceptabel. Werken moet weer lonen. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt.”
Elzinga ziet dat volgend jaar nog steeds 800.000 mensen in armoede kunnen leven, „in het beste geval” dat de armoede in Nederland op een stabiel niveau blijft. Daarom moet er worden ingegrepen, niet alleen door het kabinet. „Het kabinet is dan wel demissionair, de Tweede Kamer is dat niet. Dit is het moment waarop we van de politieke partijen in de Tweede Kamer verwachten dat ze laten zien hoe ze het met de mensen voor hebben en dat ze bereid zijn echt iets te doen voor de bestaanszekerheid”, aldus de vakbondsman.
Vakbond VCP vindt eveneens dat niet iedereen met een baan profiteert. VCP-voorzitter Nic van Holstein merkt dat er veel onrust en onzekerheid is bij huishoudens, door hoge energie-, mobiliteits- en zorgkosten, evenals de inflatie. „Helaas worden de brede middengroepen in de kabinetsplannen wederom vergeten. De inkomens- en uitgavenzekerheid van de middengroepen staat zwaar onder druk. Daar zou het debat in de Kamer en voor de verkiezingen ook over moeten gaan”, zegt hij.
Ook Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, merkt dat de druk op middeninkomens toeneemt. „Terwijl de lastendruk juist naar beneden moet, over de hele linie. Juist dat is goed voor alle inkomens. De samenleving hunkert naar herstel van vertrouwen. Een deel daarvan is te vinden in inkomenszekerheid en uitgavenzekerheid voor het midden.”
FNV en CNV hebben afgelopen week hun cao-eisen voor de komende tijd bekendgemaakt. FNV eist tot 14 procent, CNV tot 10 procent meer loon. „Honderdduizenden mensen hebben nog geen loonsverhoging gehad in de afgelopen twee jaar. Voor hen gaan we de strijd aan”, betoogt Fortuin. „Zolang de inflatie hoog is en het kabinet daar geen concrete maatregelen toeneemt, verwachten we ook voor het komend jaar meer stakingen.”