Zegenende handen in Rusland
Wanneer directeur M. J. Uijl na 25 jaar terugkijkt op zijn werk bij Stichting Friedensstimme moet hij denken aan de woorden van Psalm 115: „Niet ons, o Heere, niet ons, maar Uw Naam geef ere.” „God schakelt mensen in om Zijn Woord te verkondigen, ook in Rusland. Dat is een wonder.”
Dinsdag herdacht Uijl in de Dorpskerk van Moordrecht dat hij 25 jaar werkzaam is bij Stichting Friedensstimme, een organisatie die zich inzet voor christenen in de voormalige Sovjet-Unie. Sprekers uit binnen- en buitenland vertelden over hun ervaringen met Uijl en het werk van Friedensstimme.
Ds. H. P. Brandsma, christelijk gereformeerd emeritus predikant, sprak in zijn meditatie over het belang van kennisoverdracht. „We moeten Gods daden doorgeven aan onze kinderen. Zij moeten later kunnen zeggen: Dat lied heb ik van mijn moeder geleerd, dat gebed van mijn vader. We merken dat heel duidelijk in Rusland. Kinderen zien wat er met hun ouders gebeurt als die voor hun geloof uitkomen.”
Vrienden karakteriseerden Uijl als een intermediair, een brug tussen christenen in Nederland en Rusland. W. A. den Hertog maakte met Uijl verschillende reizen door Rusland. „God gebruikt wie Hij wil. Het is een wonder dat de Heere mensen inschakelt om het Woord te verkondigen.”
Een van de buitenlandse vrienden van Uijl is Paul Rowland, algemeen secretaris van het Engelse bijbelgenootschap Trinitarian Bible Society (TBS). In zijn toespraak benadrukte hij het belang van bijbelverspreiding. „Door het werk van Friedensstimme zijn duizenden Bijbels verspreid over heel Rusland, een enorm land. Broeder Uijl heeft net als David ijver voor de eer van God. Dat is zijn verlangen. God heeft hem daartoe in staat gesteld.”
In zijn dankwoord blikte Uijl terug op zijn werk voor Friedensstimme. „De eerste jaren werkten we met typemachines en gevangenenlijsten op een zolderkamer. Mensen zeiden tegen ons: Weet waaraan je begint. En dat hebben we geweten. De Heere is juist in deze tijd mijn Heil en Licht geweest. Dat was mijn kracht in moeilijke tijden.”
De Friedensstimme-directeur zegt geleerd te hebben van de ontspannen manier waarop Russische christenen over God spreken. „Vaak kwamen mensen uit Rusland bij ons op bezoek. Dan vroegen zij aan onze kinderen: Ben jij ook van de Heere?”
Uijl vindt zichzelf een bevoorrecht mens. „Ik heb mogen zien wat het Woord in mensenlevens doet. Ik zie mijn werk niet als een offer, maar als iets dat God geeft. Ik heb de zegenende handen van de Heere ervaren.”