EU-Ombudsman onderzoekt Tunesiëdeal
De Europese ombudsman Emily O’Reilly onderzoekt of de migratiedeal tussen de EU en Tunesië de mensenrechten wel eerbiedigt.
O’Reilly heeft de Europese Commissie onder meer gevraagd of zij wel heeft onderzocht wat de overeenkomst voor de mensenrechten zou betekenen en in welke gevallen de geldkraan naar Tunesië dichtgaat.
Het akkoord met Tunesië werd twee maanden geleden gesloten door commissievoorzitter Ursula von der Leyen, premier Mark Rutte en zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni. De afspraken, waarbij Tunesië onder meer geld krijgt in ruil voor het terugdringen van illegale migratie naar Europa, kreeg van meet af aan al veel kritiek. De Tunesische president heeft volgens tegenstanders autoritaire trekken en zet zijn landgenoten op tegen migranten.
Afgelopen zomer kwamen migranten op weg naar de kust om in de woestijn nadat ze door Tunesië waren teruggestuurd. Omdat de deal zich tegelijkertijd nog niet uitbetaalt in een daling van het aantal migranten dat clandestien de oversteek naar Europa waagt, neemt ook het ongeduld van voorstanders toe.
De ombudsman wijst op de zorgen en vraagt of de commissie de weerslag op de mensenrechten vooraf heeft onderzocht en of ze die ook tijdens de uitvoering op gezette tijden wil nagaan. Ook wil de Europese waakhond weten of de commissie heeft vastgelegd of en wanneer ze het overmaken van geld naar Tunesië stopzet als de mensenrechten geschonden worden.
Migratie Groot-Brittannië
De leider van de Britse oppositiepartij Labour, Keir Starmer, wil intussen een speciale politie-eenheid oprichten om illegale immigratie te bestrijden. De partij overweegt met de EU afspraken te maken voor de terugkeer van illegalen naar het continent, in ruil voor de aanvaarding van een aantal migranten vanuit de EU.
Volgens Starmer moet het afgelopen zijn „met de spelletjes” van de huidige regering. De eenheid moet in binnen- en buitenland actief worden om de mensensmokkelaars op te sporen en het businessmodel van de illegale migratie te ontmantelen. Starmer wil naar eigen zeggen mensensmokkelaars net zo vervolgen als terroristen. Starmer overlegt al over zijn plannen met mensen van Europol in Den Haag. Volgende week bezoekt hij de Franse president Emmanuel Macron.