Test met nieuwe vangmiddelen specifiek voor rivierkreeften
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft in Vlaardingen twee nieuwe vangmiddelen in het water geplaatst om uitheemse rivierkreeften te pakken te krijgen. De vangtuigen zijn specifiek voor de rivierkreeften ontwikkeld en hebben, zo is de verwachting, weinig tot geen ‘bijvangst’. Het gaat in eerste instantie om een test van een maand.
„Rivierkreeften zijn een probleem voor de waterkwaliteit”, zegt Stijn van Boxmeer, als lid van het college van hoogheemraden verantwoordelijk voor die waterkwaliteit. „De ontwikkeling van innovatieve vangmiddelen en wat we vervolgens gaan doen om zo effectief mogelijk rivierkreeften af te vangen, staat hoog op de agenda van Delfland.”
De vooral uit Noord-Amerika afkomstige rivierkreeften brengen schade toe aan onder meer waterplanten, oevers en dijken. Omdat ze een negatief effect hebben op de biodiversiteit en de waterkwaliteit, worden ze op heel wat plekken in Nederland gevangen. Vaak gebeurt dat met reguliere korven en fuiken, maar daar belanden ook veel vissen in. In samenwerking met onder meer het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Delfland twee vangmiddelen specifiek voor rivierkreeften ontwikkeld. Na de testperiode vergelijkt het hoogheemraadschap de resultaten met die van de ‘ouderwetse’ korven en fuiken.
De rivierkreeften die worden gevangen, gaan voor consumptie naar de groothandel.