Buitenland

Tunesië weigert werkbezoek van Europarlementariërs

Tunesië weigert een groep Europarlementariërs toe te laten die zich ter plaatse over onder meer de mensenrechten en het migratieakkoord van dat land met de Europese Unie wilden buigen. De sociaaldemocraten in het Europees Parlement zijn verontwaardigd en willen nu al helemaal dat die overeenkomst onmiddellijk wordt verscheurd. PvdA’er Thijs Reuten vraagt de Europese Commissie om de contacten met de Tunesische regering op te schorten. GroenLinks-collega Tineke Strik wil dat regeringsleiders Tunis tot de orde roepen.

ANP
14 September 2023 12:21Gewijzigd op 14 September 2023 15:04

Op de migratiedeal, twee maanden geleden gesloten door commissievoorzitter Ursula von der Leyen, premier Mark Rutte en zijn Italiaanse collega Giorgia Meloni, is veel kritiek. De Tunesische president heeft trekjes van een dictator en stookt zijn landgenoten met racistische taal op tegen migranten, zeggen tegenstanders. Ook op rechts groeien de twijfels, nu vooralsnog juist meer in plaats van minder migranten vanuit Tunesië de gevaarlijke oversteek naar Europa maken.

Een delegatie van buitenlandspecialisten van het Europees Parlement, onder wie enkele uitgesproken critici van de Tunesische regering, blijkt er niet welkom. Het parlement moet daarom Von der Leyen vragen de migratiedeal meteen op te schorten, vinden de sociaaldemocraten. PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten pleit ervoor nog een stap verder te gaan en ook het overleg tussen de commissie en Tunis te staken.

Naast de Europese Commissie moeten ook de EU-landen eens in actie komen, vindt GroenLinkser Tineke Strik. „De commissie en leiders van Europese landen zouden president Saied moeten aanspreken en onder druk zetten. Dit is natuurlijk te absurd voor woorden.”

Strik overkwam naar eigen zeggen in juni al iets soortgelijks op werkbezoek in Tunesië. Na kritiek op de migratiedeal en de beroerde staat van de mensenrechten in het Noord-Afrikaanse land van de GroenLinks-Europarlementariër op sociale media werden haar afspraken met overheidsfunctionarissen afgezegd.

De Europese Commissie is onaangenaam verrast door het besluit. „Dit kwam als een verrassing voor ons. Onze ambassadeur in Tunis heeft meteen kenbaar gemaakt dat hij dit betreurt”, zegt een woordvoerder. Wat de Tunesische regering heeft bewogen laat ze aan Tunis zelf.

Het verzoek om de contacten met Tunesië te verbreken legt de commissie naast zich neer. De wrijving maakt het volgens haar juist des te belangrijker om met elkaar te blijven praten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer