Kerk & religie

Haatvideo’s verspreid tegen christenen Kirgizië

In Kirgizië worden op grote schaal video’s verspreid die aanzetten tot haat tegen Kirgizische christenen.

Redactie kerk
14 September 2023 08:46Gewijzigd op 14 September 2023 08:54
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Vooral protestantse christenen en baptisten die uit de islam afkomstig zijn en zich hebben bekeerd, zijn het doelwit. Dat meldde Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, woensdag op basis van bronnen uit de regio. Kirgizië ligt tussen China en Kazachstan.

In de video’s worden pasbekeerde christenen beschuldigd van verraad van hun land. Christelijke gelovigen worden ”sektariërs” genoemd en bestempeld als collaborateurs en verraders van het inheemse geloof.

De makers van de video’s roepen kijkers op om binnen te dringen in christelijke gemeenschappen. Met als bedoeling de gezichten van kerkgangers te filmen en hun beelden op internet te verspreiden. Bovendien wordt er valse informatie verspreid dat christenen zeer agressief zijn en bereid zijn vertegenwoordigers van andere godsdiensten aan te vallen. De audiovisuele provocaties kunnen leiden tot een golf van wreedheid tegen christenen, vreest Open Doors.

Radio Free Europe meldde in augustus dat de Kirgizische autoriteiten enkele weken daarvoor 39 moskeeën en 21 islamitische scholen in de Oshregio hadden gesloten. De maatregel was volgens het nationale veiligheidscomité nodig, omdat deze religieuze instellingen zich niet zouden hebben gehouden aan de wet op de godsdienstvrijheid. Ook zouden ze bouwnormen en voorschriften over hygiëne en brandveiligheid aan hun laars hebben gelapt.

Open Doors-onderzoeker Rolf Zeegers denkt dat de werkelijke reden voor de sluitingen een andere is. „Het is aannemelijk dat de moskeeën en scholen werden gezien als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Kirgizië staat bekend als een van de meest islamitische landen in Centraal-Azië. De Oshregio grenst aan de Ferganavallei, een vallei met een uiterst conservatieve islamitische bevolking in Oezbekistan.”

De aanwezigheid van islamitisch extremisme in het land baart niet alleen de regering van Kirgizië zorgen, meent Zeegers. „Het lijdt geen twijfel dat ook christenen op de radar zullen staan van geradicaliseerde moslims – vooral bekeerlingen en evangelisten.” Kirgizië staat niet op de Ranglijst Christenvervolging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer