Balkenende wil snel vernieuwing Curaçao
Premier Balkenende vindt dat het eilandsbestuur van Curaçao haast moet maken met beslissingen over de staatkundige toekomst van de Nederlandse Antillen.
Hij heeft dat dinsdag duidelijk gemaakt in een „indringend" gesprek dat hij in Willemstad had met de leden van de eilandsraad van Curaçao.
De gezaghebber van het grootste eiland van de Nederlandse Antillen, Lizanne Richards Dindial, stelde Balkende gerust door erop te wijzen dat Curaçao al bezig is met een „inhaalslag".
Balkenende uitte zijn zorgen tijdens zijn vijfdaags bezoek aan de Antillen en Aruba. Bemoeienissen van een Nederlandse premier met interne aangelegenheden is opmerkelijk, zeker bij een gevoelige kwestie als bestuurlijke verhoudingen op de Nederlandse Antillen. Gezaghebber Richards Dindial wees er nog eens op dat de bestuurlijke vernieuwing zeker niet de verantwoordelijkheid van Balkenende is.
De premier was verbaasd en geschrokken dat Curaçao niet kwam opdagen bij een bijeenkomst op 24 januari voor alle vijf Antilliaanse eilanden over de toekomstige staatkundige verhoudingen. „Andere eilanden hebben duidelijke taal gesproken en zeker van het grootste eiland is helderheid nodig. Het is niet verstandig de kop in het zand te steken en niet mee te doen aan de discussie", aldus de premier na afloop van het gesprek. Hij wees erop dat verandering hard nodig is, omdat op de Antillen ontevredenheid bestaat over de huidige situatie. Curaçao wordt een dominante rol verweten.
Om die reden stelde de speciale commissie-Jesurun voor om van Curaçao en Sint-Maarten autonome eilanden binnen het koninkrijk te maken, zoals Aruba al sinds 1986 is. Het kleinere Bonaire, Sint–Eustatius en Saba zouden zogeheten koninkrijkseilanden kunnen worden. De eilandsraden houden hierover referenda onder de bevolking. Alleen Curaçao en St-Eustatius hebben dat nog niet gedaan. Op beide eilanden is dat op 8 april gepland.
De uitslag wordt met spanning tegemoetgezien. De politieke partijen op Curaçao willen graag een aparte status, maar hebben vier opties voorgelegd aan de inwoners. Dat zijn: autonomie, handhaving van de huidige situatie, integreren in Nederland of juist uit het Koninkrijk stappen. Richards Dindial zegt de wens van het volk te zullen respecteren.
Balkenende wilde niet spreken van traineren, maar is wel blij met de inspanningen die Curaçao nu heeft beloofd. „Het is goed dat de zaken in een stroomversnelling komen. Er is nu de mogelijkheid om een doorbraak te bereiken".