Binnenland

GroenLinks wil hoofdlijnendebat over kiesstelsel

GroenLinks wil een debat op hoofdlijnen over het wetsvoorstel van het kabinet voor een nieuw kiesstelsel. Volgens de partij bestaan er niet alleen bij GroenLinks, maar ook bij verschillende andere fracties in de Tweede Kamer nog veel twijfels over het nut en de noodzaak van het voorstel.

ANP
1 February 2005 19:41Gewijzigd op 14 November 2020 02:10

Tweede–Kamerlid Duyvendak van GroenLinks, die dat dinsdag heeft laten weten, wijst er in zijn verzoek op dat diverse adviesraden, waaronder de Raad van State, kritiek op de plannen hebben geleverd. Maar volgens Duyvendak legt D66–minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing), die het wetsvoorstel heeft gemaakt, vrijwel alle kritiek naast zich neer en gaat hij „onverstoorbaar" verder om het nieuwe stelsel in te voeren.

De Tweede Kamer heeft dinsdag de beslissing om eventueel een hoofdlijnendebat over de kwestie te houden een week uitgesteld, omdat het wetsvoorstel formeel nog niet bij de Kamer is ingediend. Het kabinet besloot vrijdag het bekritiseerde voorstel vrijwel ongewijzigd naar de Tweede Kamer te sturen. De Raad van State had onder meer gesteld dat er eenvoudiger manieren zijn om de democratie te versterken dan de invoering van een nieuw kiesstelsel.

Het hoogste adviescollege van de regering dacht daarbij aan verlaging of afschaffing van de drempel die kandidaat–Kamerleden moeten behalen om met voorkeurstemmen te worden gekozen. Maar het kabinet wijst dat af, vooral omdat kandidaten van een partij dan onderling campagne tegen elkaar moeten gaan voeren.

In het nieuwe stelsel, dat bij de volgende geplande Tweede–Kamerverkiezingen (voorjaar 2007) moet worden ingevoerd, krijgen kiezers twee stemmen. Ze kunnen een stem uitbrengen op een landelijke lijst en een op een regionale. De landelijke stemmen bepalen de zetelverdeling in de Tweede Kamer, de regionale zijn van invloed op de samenstelling van de fracties.

De SP verwierp het voorstel vorige week ook al. Volgens SP–Kamerlid De Wit zit behalve D66 niemand te wachten op het nieuwe kiesstelsel. Een tweede stem voor een regiokandidaat voegt volgens hem niets toe aan de versterking van de band met kiezers en politici.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer