Opiniecommentaar

Houdbaarheidsdatum van solidariteit is vaak beperkt

En weer wordt er gevraagd het hart te laten spreken. Hulp is nodig voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Marokko. Niet alleen nu, in de dagen dat er nog hoop is overlevenden te vinden. Maar vooral op de langere termijn. De houdbaarheidsdatum van solidariteit komt te vaak te snel in het zicht.

Hoofdredactie
12 September 2023 13:06Gewijzigd op 12 September 2023 14:17
beeld AFP, Fadel Senna
beeld AFP, Fadel Senna

Nieuwsluw kan de zomer van 2023 niet worden genoemd. Extreme weersomstandigheden voerden de boventoon: nauwelijks voor te stellen hitte in Spanje, overstromingen in Hongarije en Noorwegen, hagelbuien in Italië. Gevolg: veel materiële schade, veel slachtoffers ook. Het natuurgeweld kostte zelfs mensenlevens.

De nog steeds oplopende dodencijfers in Marokko tarten sinds zaterdag de verbeeldingskracht. Nieuwsflitsen en reportages leveren desondanks het bewijs van de verschrikkingen waarmee het Afrikaanse land te kampen heeft. De hulpverlening komt op gang, maar de uitgestrektheid en ontoegankelijkheid van het rampgebied plaatsen de autoriteiten in Marokko voor een immense opgave.

Dát er hulp wordt aangeboden, is hartverwarmend. Nationale overheden stellen zoek- en reddingsteams ter beschikking en doneren geldelijke steun. In Nederland was giro 6868 van het Rode Kruis in een mum van tijd actief en de teller staat al ruim boven de 1 miljoen euro. Plaatselijk zamelen particulieren hulpgoederen in, een mooi teken van zorg voor de Marokkaanse naaste.

Solidair zijn is één, solidair blijven een hele uitdaging. Hoe kortgeleden nog maar waren we een met Turkije en Syrië toen dáár de aarde beefde? Februari van dit jaar is echt van heel recente datum.

Er zijn veel meer voorbeelden te geven van impactvolle gebeurtenissen die toch weer snel op de achtergrond raakten. ”Je suis Charlie” werd begin 2015 de wereldwijde steunbetuiging aan de vrijheid van meningsuiting na de dodelijke aanslag op de kantoren van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

Van recenter datum zijn de tal van socialemediaprofielen die blauw-geel kleurden, uit solidariteit met Oekraïne, dat onder de voet dreigde te worden gelopen door een Russische agressor.

Ondertussen eisen nieuwe gebeurtenissen de aandacht op. Ze verwezen ”Je suis Charlie” naar de geschiedenisboeken. Blauw-geel op Twitter en Facebook is alweer ingeruild voor iets anders, terwijl de situatie in Oekraïne er niet minder ernstig op is geworden.

Christelijke naastenliefde is meer dan snelle aandacht of levensreddende hulp, hoe noodzakelijk ook. Meeleven in de Bijbelse zin des woords –God liefhebben boven alles en de naaste als jezelf– vraagt volharding en zelfverloochening. Het krijgt daarmee óók iets duurzaams, zoals dat zichtbaar is bij wat ”noaberschap” wordt genoemd in Oost-Nederland. Solidair ben je daar niet pas als de koe in de gierput is gevallen, solidair ben je –met Gods hulp– altijd.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer