Kerk & religie

Kingsley Osei (23): „Het gereformeerde geloof is erg aantrekkelijk”

Hij kwam een paar jaar geleden tot geloof en nog steeds is zijn honger naar een gedegen gereformeerde Bijbeluitleg niet gestild. Dat is de reden dat Kingsley Osei zich zaterdag op de Ligonier-conferentie in Londen „volstopt” met geestelijk voedsel. „De wereld is niet ons thuis.”

9 September 2023 16:00Gewijzigd op 9 September 2023 16:47
Kingsley Osei in de Westminster Chapel in Londen. beeld RD
Kingsley Osei in de Westminster Chapel in Londen. beeld RD

Ver hoeft Osei niet te reizen naar de tweedaagse conferentie in de Westminster Chapel, die gaat over wat het betekent om als christen pelgrim, balling en vreemdeling in de wereld te zijn. Hij woont in Londen. „Ik vind het gereformeerde geloof erg aantrekkelijk. Daarom ben ik hier. Ik zoek geen kerk met een drumstel; het gaat om de boodschap waarin het Evangelie, Christus en God centraal zijn.”

Hij voelt zich als christen weleens „alleen”. Daarom is het goed om jezelf eraan te herinneren dat je een pelgrim en balling bent, zegt de Engelse twintiger. „Deze wereld is niet ons thuis. Dat is in de hemel, zoals ook John Bunyan in zijn boek ”De christenreis naar de eeuwigheid” laat zien.”

Een „sleutelmoment” op de conferentie was voor Osei de uitspraak –„ik weet niet meer van wie”– dat „de genade die mij redt er ook voor zorgt dat ik een heilig leven kan leiden”.

Privilege

Geestelijk voedsel, dat zoekt ook de presbyteriaanse Erika Szabo uit Hongarije. Haar man en drie kinderen bleven achter in Boedapest en nu, zegt ze glimlachend, heeft ze even de „rust” om zich te richten op het Woord. „Dat is echt een privilege. En ook om de mensen te horen van wie ik boeken heb gelezen, zoals van dr. Sinclair Ferguson.”

Vooral de preek van de Engelse hoogleraar dr. Michael Reeves over het gebed maakte indruk op haar. „Ik ben huisvrouw en zorg voor het gezin. Ik leerde hoe belangrijk het is om ook dan steeds gericht te zijn op het gebed. Als antwoord op de genade van God. Daar wil de Heilige Geest je brengen.”

Niet populair

Tim Gillans, lid van een presbyteriaanse kerk in een dorpje „tussen New York en Boston”, zit tijdens een pauze van het congres wat alleen op de hoogste galerij van de 1500 zitplaatsen tellende kerk, die in de tijd van de bekende predikant dr. D. Martyn Lloyd-Jones (1899-1981) vaak tot de laatste plek bezet was. Hij herkent het dat, ook in de Verenigde Staten, christenen vreemdelingen op aarde zijn. „We zijn niet populair. Ten diepste omdat we hier niet horen, omdat we anders zijn.”

Vooral wat dr. Reeves zaterdagmorgen over de vreze des Heeren zei, sprak Gillans aan. „Hij legde uit dat angst voor God iets heel anders is dan het vrezen van Hem.” De hoogleraar aan de Union School of Theology in Bridgend in Zuid-Wales maakte duidelijk dat het in de vreze des Heeren gaat om „ontzag voor de macht van God en Zijn overweldigende goedheid en genade”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer