Toezichthouder: SpaceX mag Starship pas lanceren na aanpassingen
SpaceX mag pas weer testen met de grootste raket ter wereld als die voldoet aan veiligheids- en milieueisen. Het commerciële ruimtevaartbedrijf heeft van de toezichthouder FAA een lijst gekregen met 63 punten die aangepast moeten zijn voor het Starship weer de lucht in mag. Bij de vorige proef was de raket ontploft. Toch was die test heel leerzaam, benadrukt SpaceX steeds.
SpaceX hoopt een herbruikbare raket te bouwen waarmee onder meer bemenste missies naar Mars mogelijk worden. In april werd voor het eerst een proef gedaan waarbij de volledige raket, bestaande uit de Starship-capsule en de draagraket Super Heavy, de lucht in ging. De proef met het 120 meter hoge gevaarte eindigde na nog geen vier minuten in een ontploffing en een verwoest lanceerplatform.
De ontploffing had „meerdere grondoorzaken”, meldt de FAA vrijdag. Er moeten onder meer maatregelen getroffen worden om te voorkomen dat er weer brandstoflekkage en brand kan ontstaan, zoals bij de proefvlucht in april. „SpaceX moet alle verbeteringen doorvoeren die te maken hebben met de openbare veiligheid en een aanvraag indienen en goedkeuring krijgen voor een aangepaste licentie van de FAA waarin aan alle veiligheids-, milieu- en andere relevante regels wordt voldaan voor het Starship weer gelanceerd kan worden.”
SpaceX, een bedrijf van Elon Musk, meldt vrijdag op zijn website dat er al veel aanpassingen aan de raket zijn gedaan. Uit de proef van april zijn „talloze lessen” getrokken en „verschillende upgrades” gemaakt aan zowel de raket als het lanceerterrein. Het bedrijf zegt altijd gewerkt te hebben met een proces van tests, aanpassingen en nieuwe versies.
Of de aanpassingen die SpaceX heeft doorgevoerd voor de FAA genoeg zijn om een vergunning te verstrekken, moet nog blijken. De raket lekte, een zelfvernietigingssysteem voor de veiligheid werkte niet goed genoeg en het lanceerplatform werd totaal verpulverd en in een krater veranderd door de enorme krachten. Het is nu aan SpaceX om de FAA ervan te overtuigen dat dat niet nog eens zal gebeuren.