Binnenland

Zuid-Holland: schade door knobbelzwanen jaarlijks 600.000 euro

De provincie Zuid-Holland vindt het „teleurstellend” dat het afschieten van knobbelzwanen nog steeds niet mag plaatsvinden. Volgens de provincie is de jaarlijkse schade voor met name agrarische ondernemers als gevolg van knobbelzwanen inmiddels opgelopen tot ruim 600.000 euro. Zuid-Holland mag al sinds 2018 geen knobbelzwanen meer afschieten, omdat de Faunabescherming en de Stichting Dierenradar het faunabeheerplan van de provincie succesvol aanvochten bij de rechter.

ANP
7 September 2023 12:50

De Raad van State (RvS) boog zich dit jaar op verzoek van de betrokken partijen eveneens over de zaak en deed woensdag uitspraak. Volgens de RvS heeft het Zuid-Hollandse college het standpunt dat het doden van knobbelzwanen de enige oplossing is om schade te voorkomen „onvoldoende gemotiveerd en onvoldoende zorgvuldig voorbereid”. De Faunabescherming en Dierenradar wijzen erop dat het afschieten van knobbelzwanen ook risico’s met zich meebrengt voor de kleine zwaan.

De provincie zegt in een reactie de uitspraak te bestuderen voordat het vervolgstappen neemt. „Vanaf eind 2018 wordt er geprocedeerd over de knobbelzwanen en de bestrijding heeft sindsdien stilgelegen.” Destijds leefden er zo’n 13.000 knobbelzwanen in Zuid-Holland. „De totale schade die Zuid-Hollandse agrarische ondernemers in 2018 ondervonden, was ongeveer 13.000 euro per jaar. Omdat er niet bestreden mag worden, is de schadepost opgelopen tot meer dan 600.000 euro per jaar.” De provincie neemt het grootste deel daarvan voor haar rekening.

De Raad van State erkent overigens wel degelijk de dreiging van schade door knobbelzwanen, die met name in Noord- en Zuid-Holland leven. Het provinciebestuur moet in het faunabeheerplan echter beter motiveren dat die dreiging zich vooral voordoet in de maanden september tot en met december.

Zuid-Holland wil de knobbelzwanen verjagen en „binnen een grote groep enkele dieren” kunnen afschieten. „Gezien de enorme schade blijft de noodzaak om in te grijpen tegen knobbelzwanen bestaan. In overleg met de Faunabeheereenheid Zuid-Holland gaan wij kijken welke vervolgstappen we nemen. De uitspraak van de Raad van State zullen we daarbij uiteraard ter harte nemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer