Koning Nepal neemt macht over
Koning Gyanendra van Nepal heeft dinsdag de regering ontbonden en de noodtoestand uitgeroepen. Het is de tweede keer in drie jaar dat de koning de macht naar zich toe trekt.
Gyanendra zei dat er geen sprake is van een staatsgreep, maar de huizen van premier Sher Bahadur Deuba en verscheidene ministers werden omsingeld door soldaten en in de straten van Kathmandu patrouilleerden met machinegeweren uitgeruste militaire voertuigen. Het telefoonverkeer in de hoofdstad was afgesloten.
In zijn bekendmaking voor de televisie verweet Gyanendra de regering onmacht om parlementsverkiezingen te organiseren en de vrede in het land te herstellen. Hij beschuldigde de politieke partijen ervan Nepal in een crisis te storten en kondigde aan een nieuw kabinet te vormen onder zijn leiding. Die zal „binnen drie jaar” vrede en democratie in Nepal terugbrengen, zei hij.
De radio meldde later dat de noodtoestand was uitgeroepen.
Gyanendra, die opperbevelhebber is van het leger, zei dat de ordediensten meer bevoegdheden krijgen om de wet en de orde te handhaven, maar dat de mensenrechten zullen worden gerespecteerd.
In oktober 2002 stuurde Gyanendra premier Deuba ook al eens de laan uit. Daarmee lokte hij hevige protestdemonstraties uit. Vorig jaar stelde hij Deuba weer aan, met de opdracht voor maart dit jaar verkiezingen te organiseren en vredesbesprekingen te beginnen met de maoïstische rebellen.
Nepal verkeert in politieke onrust sinds Gyanendra in 2001 de troon besteeg. Dat gebeurde nadat zijn broer, koning Birendra, en negen andere leden van de koninklijke familie waren omgekomen bij een moordpartij in het paleis die zou zijn aangericht door Birendra’s zoon, die eveneens omkwam. De onrust leidde tot het oplaaien van de strijd met de rebellen die sinds 1996 voor een socialistische staat vechten.