Taakstraffen van 50 uur geëist voor bedreigen auteur Pim Lammers
Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag taakstraffen van 50 uur geëist tegen twee vrouwen en twee mannen voor het bedreigen en beledigen van schrijver Pim Lammers. Ze stonden terecht bij de politierechter van de rechtbank in Utrecht, de vijfde kwam niet opdagen.
Vanwege de doodsbedreigingen trok Lammers zich in februari terug als dichter voor de kinderboekenweek. Joyce N. (33) uit Venlo verscheen als eerste van de vijf voor de politierechter. Ze stuurde Lammers via Instagram een bericht waarin ze hem uitscheldt voor pedo en dreigt: „Jou zouden ze moeten ophangen.”
N. vindt niet dat ze te ver is gegaan, zei ze. „Ik had niet de intentie om hem te bedreigen. Ik wilde mijn mening uiten. Ik heb hem meer uitgescholden dan bedreigd”, vertelde ze. Ze zei uit emotie te hebben gehandeld. „Normaal gesproken reageer ik niet zo impulsief.”
Jonathan S. (31) uit Kaatsheuvel heeft wel spijt van de verstuurde berichten. De 34-jarige vrouw uit Amsterdam, die schreef een steen naar Lammers te willen gooien als hij komt voorlezen, zei ook te begrijpen dat dit bedreigend overkwam. „Ik wil hem echt geen angst aanjagen”, zei ze. Floris O. (19) uit Venlo ontkent een bericht te hebben geschreven met de inhoud: ‘Als ik jou vind, maak ik je kapot’. Hij zei te vermoeden dat een van zijn vrienden dat heeft gedaan, op zijn telefoon. De officier van justitie gelooft dit niet.
In een door de aanklager voorgelezen slachtofferverklaring liet Lammers weten dat hij nog steeds bezig is de doodsbedreigingen te verwerken en dat hij geen plezier meer heeft in zijn werk. „Niet eerder was die bedreiging zo massaal, zo massief en zo beangstigend”, aldus Lammers over de honderden haatberichten die hij ontving.
De gevolgen voor zijn privéleven en werk zijn groot. „Lezingen die ik sinds kort weer doe, voelen anders. Voorlopig geef ik helemaal geen lezingen meer voor kinderen.”
„In wat voor samenleving leven wij als zelfs kinderboekenschrijvers beveiligd moeten worden”, vraagt Lammers zich af. De schrijver zegt medelijden te hebben met de verdachten. „Ze hebben zich laten beïnvloeden door mensen met een extreemrechtse agenda. Ze zijn opgehitst door leugens. Ik ben verbijsterd hoe makkelijk mensen leugens voor waar aannemen.”
De slachtofferverklaring van Lammers eindigde met de wens dat er in de toekomst een moment komt dat hij weer in vrijheid kan schrijven.
De politierechter doet aan het einde van de middag uitspraak in alle vijf zaken.