Rechter beslist maandag over extra tijd reorganisatie Big Bazar
Winkelketen Big Bazar hoort maandag of het bedrijf langer de tijd krijgt om zijn financiën op orde te krijgen. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden vrijdag beslist. Daar vond een zitting plaats waarin Big Bazar moest toelichten waarom een zogeheten afkoelingsperiode van belang is om afspraken met schuldeisers te maken en te reorganiseren.
De afkoelingsperiode is onderdeel van een zogeheten Whoa-procedure. Daarmee hebben ondernemingen sinds 2021 een extra mogelijkheid om een faillissement te voorkomen. De procedure is bedoeld voor levensvatbare bedrijven met gezonde activiteiten, maar die vanwege hoge schulden toch dreigen om te vallen bij het doorvoeren van een reorganisatie.
Het is de vraag in hoeverre de rechter Big Bazar voldoende levensvatbaar acht. In een jaarrekening die bij de rechtbankstukken is gevoegd, valt te lezen dat het bedrijf in de periode 2020 tot en met 2022 jaarlijks verliezen van 13 miljoen tot ruim 17 miljoen euro leed. Daaronder vallen ook periodes waarin de coronacrisis een negatieve invloed had op de financiën.
Vorige week vroeg Big Bazar de rechter nog om een afkoelingsperiode voor de duur van vier maanden. Maar daar kwam Big Bazar tijdens de zitting op terug: ook met een periode van twee weken zou de koopjesketen al geholpen zijn, aldus advocaat Oscar van Oorschot.
De rechter had de zitting bijna een week naar voren gehaald. Daardoor kwam Big Bazar onder tijdsdruk te staan, leek naar voren te komen tijdens de zitting. Zo vinden er momenteel gesprekken plaats met investeerders, maar toezeggingen hebben zij nog niet gedaan. Daarom kon Big Bazar nog geen garanties geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om de financiering van de inkoop van voorraden. Die zijn voor de koopjesketen nodig om überhaupt omzet te kunnen draaien.
Naast het zoeken naar investeerders heeft Big Bazar naar eigen zeggen ook andere zaken aangepakt. Zo is het personeel, dat eerder korte tijd moest wachten op salaris, inmiddels betaald. Ook belooft Big Bazar de huur van winkelpanden voor september, die al afgeschreven had moeten zijn, aanstaande woensdag te betalen. Die moet worden gefinancierd met de omzet die het bedrijf draait in de periode tot en met dinsdag.
Big Bazar is de laatste tijd in opspraak geraakt, omdat steeds meer partijen klaagden dat de koopjesketen de rekeningen niet meer betaalde. Meerdere verhuurders van winkelpanden stapten naar de rechter. Daarbij werden ook enkele faillissementsaanvragen ingediend.