Emotionele hoorzitting over Chemours in ‘toxische hotspot’
In een bij vlagen emotionele hoorzitting hebben omwonenden van de chemische fabriek Chemours benadrukt wat de jarenlange uitstoot van PFAS-stoffen met hen doet. Ze riepen de provincie Zuid-Holland op de vergunning van Chemours in te trekken, vroegen de GGD om een bevolkingsonderzoek en betoogden dat Chemours de verontreiniging van het water en de bodem moet herstellen.
„Chemours en voorganger DuPont wísten met welke rommel ze werkten”, zei een van de insprekers tijdens de hoorzitting in het stadhuis van Dordrecht, die was georganiseerd door Provinciale Staten. „Stel dat de leidinggevenden destijds hun verantwoordelijkheid hadden genomen en hadden gezegd: met deze troep gaan we niet verder en we zetten in op een alternatief dat niet schadelijk is. Wat had de wereld hier dan een stuk beter geweest. Dat ze dit niet hebben gedaan, vind ik crimineel. We krijgen in deze toxische hotspot een complete cocktail van gevaarlijke stoffen over ons heen. Chemours, ruim je rommel op!”
Die woorden leidden tot applaus op de volgepakte publieke tribune. De voorzitter van de hoorzitting moest de aanwezigen regelmatig tot kalmte manen. De tijd was dan ook beperkt. Rond het middaguur moest iedereen de zaal weer verlaten vanwege een trouwerij.
Naast omwonenden kwamen ook wethouders, de GGD, milieudienst DCMR en Chemours zelf aan het woord. De twee bestuurders van het bedrijf deden dat in tegenstelling tot de anderen niet van achter de microfoons pal voor de publieke tribune, maar aan de andere kant van de zaal. Ze konden het publiek zo recht aankijken, verklaarde manager Marc Reijmers.
Net als eerder bij een hoorzitting in de Tweede Kamer benadrukte Chemours vooral welke maatregelen het door de jaren heen heeft genomen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. „Leugenaar”, klonk regelmatig door de zaal. Statenlid Marieke Spekreijse (GroenLinks) verweet Chemours een gebrek aan emotie en empathie.
VVD’er Axel Broekhuizen deed nog een laatste poging. Hij vroeg de Chemours-leiders of ze zich „moreel verantwoordelijk” voelen om „de bodem te reinigen van de vervuiling die u hebt aangericht”. Weer volgde een ontwijkend antwoord. „We houden de technieken die ontwikkeld worden om de bodem te saneren in de gaten”, aldus Reijmers, die zei een „goede buur” te willen zijn. „We willen graag onze bijdrage leveren.” Het leidde voor de zoveelste keer tot afkeurend gejoel.
„Over één ding ben ik het met de leiding van Chemours eens en dat is dat we bij de feiten moeten blijven”, aldus een Dordtse vrouw. „We verschillen alleen van mening over wat de feiten zijn.”