Celstraf voor poging doodslag agenten bij achtervolging A2 en A27
Mohammed M. heeft donderdag in de rechtbank in Utrecht dertig maanden cel gekregen, waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor poging tot doodslag op vier agenten op 10 april dit jaar. Volgens de rechter vertoonde de 29-jarige man „zeer roekeloos” rijgedrag.
De agenten van politiekorps De Ronde Venen wilden M. in Abcoude aanhouden na een melding over slingerend rijgedrag, maar hij ging ervandoor. Dat gebeurde met snelheden tot 190 kilometer per uur. De achtervolging duurde drie kwartier en ging over de A2 en A27. M. botste daarbij meerdere malen tegen politiewagens en remde een paar keer plots, waardoor agenten ook moesten remmen. De politie reed M. in Breda op de A58 klem, waarna hij te voet wilde vluchten.
De eis van de officier van justitie was twee jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk. Maar die straf vond de rechtbank te laag. „U hebt bizarre manoeuvres uitgehaald”, zei de rechter. Volgens de rechtbank is M. verminderd toerekeningsvatbaar vanwege een stoornis. Hij bracht de agenten „willens en wetens” in gevaar omdat zij hadden kunnen overlijden tijdens de achtervolging. „Maar u bent zich niet doordrongen van de ernst van uw gedrag.”
M. was bovendien niet in het bezit van een geldig rijbewijs en had een alcoholpromillage van 0,84 in zijn bloed. Hij mag drie jaar lang niet autorijden.
De man betuigde twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak, spijt. Hij zei dat hij van zichzelf walgde. De officier van justitie las aangiftes van de agenten voor: „We vreesden voor ons leven” en „Ik vroeg me af of ik nog thuis zou komen.”
Wel heeft M. altijd ontkend dat hij politieauto’s heeft geramd: „Ik wilde juist een aanrijding voorkomen.” Volgens zijn advocaat is het niet „op rammende wijze” gebeurd. Hij vond daarom dat M. moest worden vrijgesproken van poging tot doodslag, omdat er volgens hem geen sprake zou zijn van opzet. Daar dacht de rechter anders over.
Het is niet duidelijk of M. in hoger beroep gaat, de advocaat was niet aanwezig bij de uitspraak.