Politiek

Kabinetsakkoord over begroting

Het demissionaire kabinet heeft woensdag overeenstemming bereikt over een sluitende begroting voor volgend jaar. Volgens demissionair financiënminister Sigrid Kaag is er sprake van een „evenwichtig pakket”.

Redactie politiek
31 August 2023 11:14
Demissionair minister Kaag gaf woensdag een toelichting op de totstandkoming van de begroting. beeld ANP, Robin Utrecht
Demissionair minister Kaag gaf woensdag een toelichting op de totstandkoming van de begroting. beeld ANP, Robin Utrecht

De bewindsvrouw wilde verder niets kwijt over de details. Die worden bekendgemaakt op Prinsjesdag, waarna de Kamer waarschijnlijk nog met de nodige aanpassingen komt.

Wat bij de algemene beschouwingen zeker ter tafel zal komen, is de dreigende accijnsverhoging op brandstof per 1 januari volgend jaar. Een Kamermeerderheid gaat naar verwachting aandringen op accijnsverlagende maatregelen, maar aangezien het kabinet daarover niets besloten lijkt te hebben, moet de Kamer dan zelf zorgen voor financiële dekking daarvoor.

Voorafgaand aan de onderhandelingen werd bekend dat het kabinet een begrotingsgat had te dichten van zo’n 2 miljard euro. Dat werd veroorzaakt door de oplopende rente op de staatsschuld en de tegenvallende gasbaten. Ondanks die tegenvaller trekt het kabinet voor komend jaar tot 2 miljard extra uit voor het verbeteren van de koopkracht van de lagere en middeninkomens. Dat wordt onder meer betaald door de lasten voor bedrijven en de hoogste inkomens te verhogen, zo bevestigden ingewijden eerder.

Van het geld wil het kabinet onder meer de huurtoeslag en het kindgebonden budget verhogen. Ook worden mensen minder snel op de bijstand gekort. Een deel van de benodigde uitgaven kan de regering overigens dekken met geld dat door de krappe arbeidsmarkt nu niet kan worden uitgegeven.

Vooraf was er binnen het kabinet wat politieke spanning of er bezuinigd zou worden, of dat de lasten voor bedrijven en de rijken omhoog zouden gaan. Vooral de VVD wilde niet dat grote bedrijven zouden opdraaien voor de kosten, zei demissionair economieminister Micky Adriaansens eerder. In reactie op vragen daarover zei Kaag woensdag alleen dat ieder politiek smaldeel van het kabinet „kleur” heeft gegeven aan de begroting. Wat dat concreet betekent, moet dus blijken op Prinsjesdag.

Tabaksaccijns

Omdat het kabinet is gevallen, komt er weinig nieuw beleid. Van demissionaire kabinetten wordt verwacht dat ze terughoudend zijn met grote uitgaven. De extra kosten voor koopkrachtreparatie zullen naar verwachting echter niet op bezwaren stuiten. Kort na de val van het kabinet gaf een ruime Kamermeerderheid de demissionaire ministersploeg namelijk al expliciet de opdracht daarvoor iets extra’s te doen.

Verder onthulde RTL Nieuws woensdag nog een inkomstenbron. In de onderhandelingen over de begroting zou zijn afgesproken de tabaksaccijns nog verder te verhogen, aldus het medium op basis van bronnen. Met de maatregel zou het kabinet jaarlijks 90 miljoen euro extra willen ophalen. Rutte IV had al besloten de accijns per 1 april volgend jaar met 1 euro te verhogen, tot 10 euro per pakje. Daar komt dus nog meer bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer