BBB Utrecht: Sluit gedwongen onteigening boer uit
De Statenfractie van de BBB had graag meer van de eigen visie willen terugzien in het collegeakkoord van de provincie Utrecht, ook al maakt de partij geen deel uit van de coalitie, die bestaat uit vijf partijen.
BBB-fractievoorzitter Anton Verleun maakte woensdagavond tijdens een debat over het collegeakkoord vooral duidelijk niet te kunnen instemmen met het openhouden van de optie van gedwongen onteigening van agrariërs.
Buiten Utrecht en Noord-Brabant zijn er geen provincies waar de BBB ontbreekt in het college van Gedeputeerde Staten. De Utrechtse coalitie bestaat uit GroenLinks, VVD, CDA, D66 en PvdA. Het college werd gevormd nadat gesprekken tussen BBB en GroenLinks waren spaak gelopen. De partijen zijn met elk zeven zetels de grootste twee fracties in de Utrechtse Staten.
Spanningen
In het collegeakkoord staat dat in de eerste twee jaar van de coalitieperiode van gedwongen onteigening nog geen sprake is. Voor de periode daarna sluit het college dat vooralsnog niet uit. Verleun liet weten dat de BBB zich met „hand en tand” zal verzetten tegen gedwongen onteigening. „Denkt u niet dat het dan tot spanningen gaat leiden, als u met onteigening dreigt?”
CDA-fractievoorzitter Chris Westerlaken verweerde de coalitie door te zeggen dat alleen in het „aller, aller uiterste geval” onteigening een optie is.
Klimaatneutraal
Verleun uitte ook zijn zorgen over het streven van het college in 2040 klimaatneutraal te zijn. Hij vroeg zich af waarom Utrecht op dit punt voorop moet lopen. Nederland streeft ernaar in 2050 de uitstoot van broeikasgassen te hebben teruggebracht naar netto nul. De BBB-fractievoorzitter vreest dat de provincie maatregelen gaat opleggen en die niet neemt in overleg met de burgers.
Alle partijen kregen maandagavond de gelegenheid om in eerste termijn hun zegje te doen over het collegeakkoord. Volgende week woensdagavond volgen de beantwoording door de gedeputeerden en vervolgens de tweede termijn voor de fracties.