SGP en CDA stellen vragen over opkoop en PAS-melder
Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Derk Boswijk (CDA) hebben stikstofminister Van der Wal dinsdag Kamervragen gesteld over de opkoopregeling voor piekbelasters en de aanpak van zogeheten PAS-knelgevallen.
„Wat moet je als ondernemer als je én aangemerkt wordt als piekbelaster en je het gevoel hebt dat je zaakbegeleider aanstuurt op opkoop, én regelingen voor emissiereductie via innovatie, extensivering of verplaatsing nog niet duidelijk zijn én je een PAS-melder bent die nog niet voor legalisatie in aanmerking komt?”, schrijft de SGP in een persbericht. Dit overkwam de melkveehoudersfamilie Grin uit Biddinghuizen en „tientallen gezinsbedrijven zitten in eenzelfde schuitje”, aldus de partij.
De overheid biedt boeren de optie om gratis een zaakbegeleider langs te laten komen. Bisschop en Boswijk willen van Van der Wal weten wat de bedoeling van zaakbegeleiding is, nu duidelijkheid over opties naast opkoop „nog steeds op zich laat wachten”. Ook vragen ze om snel meer inzicht te geven in de opzet van de regelingen voor bedrijfsverplaatsing en vermindering van stikstofuitstoot via innovatie of extensivering.
De parlementariërs willen verder weten hoeveel PAS-melders en zogeheten interimmers piekbelaster zijn, en hoeveel interimmers er in totaal zijn. Ook vragen ze hoe Van der Wal PAS-melders die voor 2015 hebben uitgebreid gaat legaliseren.
Agrarisch adviseur Steven van Westreenen zei vorige maand in het Reformatorisch Dagblad dat er een weeffout in de stoppersregeling voor piekbelasters zit. Omdat de Lbv+ de vergoeding baseert op de leeftijd van de bedrijfsgebouwen, is die volgens Van Westreenen vaak niet aantrekkelijk voor ondernemers met verouderde stallen. De Kamerleden vragen Van der Wal of zij mogelijkheden ziet voor bijstelling van de regeling.