Leger Gabon grijpt de macht
Officieren van het Gabonese leger zeggen woensdagochtend vroeg een coup te hebben gepleegd. Ze lieten op de nationale televisie weten dat ze de macht hebben gegrepen om een einde te maken aan het bewind van president Ali Bongo.
Dinsdagavond werd Bongo uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van afgelopen zaterdag. Hij zou ruim 64 procent van de stemmen hebben gekregen en daarmee een derde ambtstermijn hebben veiliggesteld. Zijn belangrijkste tegenstander Albert Ondo Ossa heeft Bongo herhaaldelijk beschuldigd van fraude bij de verkiezingen.
De vorige verkiezingsoverwinning van Bongo in 2016 zorgde ook al voor grote onrust in het West-Afrikaanse land. De familie Bongo heeft het al decennia voor het zeggen in het olierijke Gabon. Ali Bongo trad in 2009 aan als president, na het overlijden van zijn vader Omar. Die heerste sinds 1967 over het land.
De twaalf militairen die op televisie verschenen, zeiden de verkiezingen van afgelopen weekend ongedaan te maken en alle overheidsorganisaties te ontbinden. Een van hen zei daarbij dat de coupplegers tot hun besluit zijn gekomen vanwege „onverantwoord, onvoorspelbaar bestuur dat heeft geleid tot een constante achteruitgang van de sociale cohesie die voor chaos in het land zorgt”.
De militairen lieten weten dat de grenzen van Gabon „tot nader order” gesloten zijn. Verslaggevers van internationale media zeiden woensdag schoten te horen in hoofdstad Libreville. De regering van het land heeft nog niet gereageerd. West-Afrika is de afgelopen jaren opgeschrikt door meerdere staatsgrepen. Militairen grepen ook de macht in Mali, Burkina Faso, Guinee en recent Niger.
Gabon maakt deel uit van de OPEC, de Organisatie van olie-exporterende landen. De olieproductie ligt op ongeveer 200.000 vaten per dag. Een groot deel van de bevolking profiteert daar niet van. Ongeveer een derde van de circa 2,2 miljoen inwoners leeft volgens cijfers van de Wereldbank in armoede.
De situatie wordt internationaal op de voet gevolgd. Het Franse mijnbouwbedrijf Eramet liet weten alle activiteiten in Gabon voorlopig te staken. Het concern houdt zich daar bezig met de winning van mangaan.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in het land om vrienden en familie op de hoogte te houden van hun situatie. „Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten”, schrijft het ministerie op X.