BinnenlandOorlog Oekraïne

Onzekerheid over ruim 2000 zogeheten derdelanders uit Oekraïne

Ongeveer 700 van de 2900 zogeheten derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven, hebben hier asiel aangevraagd.

Redactie binnenland
30 August 2023 10:07
Burgemeester Wouter Kolff (l.) en saatssecretaris Eric van der Burg na het overleg over de derdelanders uit Oekraïne. beeld ANP, Remko de Waal
Burgemeester Wouter Kolff (l.) en saatssecretaris Eric van der Burg na het overleg over de derdelanders uit Oekraïne. beeld ANP, Remko de Waal

Dat meldde het ministerie van Justitie en Veiligheid dinsdag. Het gaat om mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht vanwege de oorlog, maar eigenlijk uit een ander land komen. Ze hadden bijvoorbeeld een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne vanwege studie, werk of asiel. In Nederland kregen zij tot nu toe dezelfde bescherming en opvang als Oekraïners, maar die regeling loopt 4 september af.

Dat betekent dat de derdelanders binnen 28 dagen Nederland moeten verlaten of asiel moeten aanvragen. Het ministerie houdt er rekening mee dat de komende dagen meer derdelanders een asielverzoek zullen indienen. Volgens Eric van der Burg, demissionair staatssecretaris van Asiel, kan het merendeel van de derdelanders die zijn gevlucht terug naar hun land van herkomst. „Behalve als zij daar te vrezen hebben voor geweld of vervolging; dan kunnen zij hier asiel aanvragen.”

De Immigratie- en Naturalisatiedienst is de afgelopen tijd al begonnen met de behandeling van asielaanvragen van derdelanders. Voorrang bij de procedure kregen de personen die uit veilige landen kwamen –en dus relatief snel afgewezen kunnen worden– en mensen uit Jemen en Syrië die juist veel kans maken op een asielstatus in Nederland.

De komende weken worden de derdelanders die in de asielprocedure zitten, gefaseerd overgeplaatst naar opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De meesten zaten tot nu toe in locaties waar Oekraïners worden opgevangen, die gemeenten hebben geregeld. Het COA houdt rekening met extra aanvragen door deze groep mensen.

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad houden zorgen over wat er gaat gebeuren met de 2200 derdelanders nog geen asiel hebben aangevraagd. Het kabinet moet de regie pakken, vindt voorzitter Wouter Kolff van het Veiligheidsberaad. Hij wil voorkomen dat ze de illegaliteit ingaan. Volgens Van der Burg maakt de overgebleven groep van 2200 derdelanders niet veel kans op asiel. De bewindsman verwacht dat eventuele terugkeer sneller gaat dan bij uitgeprocedeerde asielzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer