Regering Denemarken werkt aan verbod op Koranverbrandingen
Denemarken wil het verbranden van Korans of andere religieuze voorwerpen in het openbaar verbieden. Het land is bezorgd om de nationale veiligheid nadat Koranverbrandingen tot grote onrust leidden.
Minister Peter Hummelgaard van Justitie heeft vrijdag aangekondigd dat de regering aan een wetsvoorstel werkt waarin overtreding strafbaar wordt gesteld met een boete of maximaal twee jaar cel.
De beoogde wet „gaat het strafbaar stellen om bijvoorbeeld de Koran of de Bijbel in het openbaar te verbranden. Het zal alleen gericht zijn op acties op een openbare plek of met de bedoeling zich in een bredere kring te verspreiden”, zei Hummelgaard. Hij noemde zulke protesten „zinloze beschimpingen.”
Beschaafd
Het voorstel komt voort uit zorgen over de veiligheid na een reeks Koranverbrandingen. Deze protestacties hebben geleid tot woede in landen waar veel moslims wonen en gespannen relaties met die landen. De controles bij de Deense grenzen waren eerder deze maand tijdelijk aangescherpt.
Sommige Deense oppositiepartijen stellen dat een verbod in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. Volgens Hummelgaard zijn er „beschaafdere manieren om meningen te uiten dan dingen verbranden”. Wanneer het parlement in Kopenhagen over het wetsvoorstel zat stemmen, is nog niet bekend.
Net als in Denemarken hebben in de afgelopen maanden ook Koranverbrandingen plaatsgevonden in Zweden, dat het dreigingsniveau heeft verhoogd naar het op een na hoogste niveau. Dat land wil ook ingrijpen en onderzoekt momenteel manieren om de verbrandingen tegen te houden.