Herinneringsbank na vrachtwagendrama Zuidzijde
Een zogeheten herinneringsbank moet dienen als monument ter nagedachtenis aan het drama dat een jaar geleden plaatshad in buurtschap Zuidzijde, in de Hoeksche Waard. De bank wordt zaterdag onthuld tijdens een herdenking.
De datum staat Zuidzijde, een buurtschap bij Nieuw-Beijerland, voor altijd in het geheugen gegrift: 27 augustus 2022. Aan het begin van wat een prachtige zomeravond had moeten worden, rijdt een Spaanse truck de dijk af. De wagen boort zich in een feesttent waar een buurtbarbecue aan de gang is. Het evenement verandert in luttele seconden in een nachtmerrie. Zeven mensen, onder wie een ongeboren meisje, komen om het leven. Ook vallen er zeven gewonden.
De herinneringsbank die zaterdag wordt onthuld, had van nabestaande Henk Klein (77) uit Nieuw-Beijerland niet gehoeven, ook al vindt hij het een mooi gebaar. Maar: „De gemeente kan het geld beter besteden aan mensen die niet kunnen rondkomen.” Bovendien zegt Klein dat het hem steekt dat er op het bankje geen verwijzing naar een psalmvers staat waar hij veel troost uit put. Een woordvoerder van de gemeente Hoeksche Waard legt uit dat er geen Bijbeltekst op het bankje staat omdat de gemeente „neutraal” wil zijn.
Klein verloor bij het drama zijn vrouw, zijn zoon en schoondochter en hun ongeboren kind. De zeventiger put naar eigen zeggen veel steun uit zijn geloof, ook al kent hij pieken en dalen. „Ik ervaar dat de Heere mij kracht geeft.”
Gemengde gevoelens
De bank moet overigens niet alleen een plek worden om stil te staan bij het drama met de vrachtwagen, maar ook bij de vergankelijkheid van het leven. De gemeente heeft „enkele maanden” geleden de wensen van buurtbewoners voor een herdenkingsplek geïnventariseerd, vertelt Marie-José van Driel. Zij is een van de betrokkenen bij de totstandkoming van het monument. Bewoners konden stemmen voor diverse ontwerpen. Twee daarvan kregen evenveel stemmen. Daarop is besloten een combinatie van die twee ideeën te realiseren (zie ”Monument moet troost bieden”).
Er is duidelijk een Zuidzijde van voor en van na het ongeluk, vindt Van Driel. „Mensen zitten nog volop in een verwerkingsproces. De een is daar verder in dan de ander. We moeten onderling begrip hebben voor de verschillen daarin.”
Van Driel zelf heeft gemengde gevoelens bij de herdenking van zaterdag. „Enerzijds zie ik het als een afsluiting, maar aan de andere kant haalt het ook weer veel emoties naar boven. Ik hoop hoe dan ook dat deze herinneringsbank mensen tot steun kan zijn. Dan wordt de plek des onheils een plaats om te helen.”
De herdenking begint zaterdag om 15.00 uur. Onder anderen de waarnemend burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard, Charlie Aptroot, houdt een toespraak. Ook is er een besloten bijeenkomst voor buurtbewoners en nabestaanden.