Cultuur & boeken

Eerbetoon aan kunstenaar Leendert Houtekamer

Leendert Houtekamer wilde stuurman worden op de vaart. Maar zijn tekenleraar Piet Kamerik wees hem een andere weg. Leendert werd kunstenaar en groeide naar een hoog niveau. Na zijn sterven in 2020 bleef een atelier vol kunstwerken achter. Want van verkopen wilde Houtekamer zelden weten.

Aad van Toor
24 August 2023 08:09Gewijzigd op 24 August 2023 17:40
”Isabelle”, gips, Leendert Houtekamer.  beeld Jan Dekker
”Isabelle”, gips, Leendert Houtekamer.  beeld Jan Dekker

In Boerderijgalerie De Osseberg, enigszins weggestopt op de grens van het Zeeuwse Grijpskerke en Sint Laurens, worden beelden van Houtekamer nu tentoongesteld. In gezelschap van werken van drie kunstvrienden: Adri Geelhoed, Tijs Huisman en Piet Kamerik. Elk van hen ontmoette Leendert Houtekamer in relatie tot kunst. Hoewel de band tussen Houtekamer en zijn leraar Piet Kamerik (die in 2019 overleed) verder ging. Kamerik volgde Houtekamer in zijn ontwikkeling en maakte zelfs twee documentaire films over deze kunstenaar.

Persoonlijke aanpak

Houtekamer had een atelier in ’s-Heer Hendrikskinderen, naast de woning van kunstenaar Adri Geelhoed. Zij hadden elkaar al leren kennen op de academie in Tilburg. Tijs Huisman op zijn beurt maakte kennis met Houtekamer via de reformatorische kunstenaarsvereniging KORF. „Hij bezocht mij in mijn atelier in de buurtschap Het Beijersche en ik vertelde hem over bronsgieten en samen hebben we bij mij ook een beeldje van Leendert gegoten. Bij een tegenbezoek in Zeeland legde hij mij uit hoe hij zijn portretten in gips op een geheel eigen manier opbouwde. Eerst boetseerde hij de contouren, pas daarna plaatste hij de details zoals ogen, oren, neus en mond. Dat was een zeer persoonlijke aanpak en zeer illustratief voor zijn cursisten.”

Gelegenheidskwartet

De vier kunstenaars vormen een gelegenheidskwartet, zegt Geelhoed. Met een opvallende bijzonderheid, vindt Huisman. Drie van de vier kunstenaars hebben wortels in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. „Een samenloop. Maar het illustreert wel dat ook in die kring mensen kunstzinnig bezig zijn.”

Met deze expositie wordt werk van Piet Kamerik voor het eerst getoond aan publiek. Ook deze kunstenaar werkte in stilte, had niet zoveel met de kunstwereld en wilde liefst niets verkopen. Met Houtekamer was het niet veel anders; hij zocht bescheiden en onopvallend zijn weg. In een zekere eenzaamheid, hoewel zijn band met cursisten hecht was.

Het werk van Houtekamer, Kamerik, Geelhoed en Huisman verschilt sterk in vorm en stijl. Houtekamer met gipsen beelden tegen het hyperrealistische aan. Geelhoed en Kamerik, die enerzijds figuratief schilderen, maar een fotografische werkelijkheid mijden. De werkelijkheid abstraheren, noemt Geelhoed het. En Huisman die in zijn gedetailleerde, bronsgegoten werkjes het abstracte niet schuwt. Maar alle vier tonen een hoge kwaliteit; zij beheersen hun vak tot in de puntjes.

De tentoonstelling is een eerbetoon aan Leendert Houtekamer. Terecht. Maar wie goed luistert en kijkt, merkt dat zijn leermeester Kamerik toch een deel van de show steelt. En ook dat de andere twee kunstenaars meer dan figuranten zijn.

De tentoonstelling ”Kwetsbaarheid en Kracht” is tot en met 23 september te zien in Boerderijgalerie ”De Osseberg” bij Sint Laurens, Singelweg 11. Openingstijden donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00-17.00 uur.
> deosseberg.nl

> adrigeelhoed.nl


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer