Laadpalenmaker Alfen onderuit op Damrak na tegenvallende cijfers
Alfen is woensdag onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs en verloor ruim 5 procent. De verkoper van laadpalen en andere opslagsystemen voor elektriciteit gaf vorige week al een omzetalarm vanwege uitdagende marktomstandigheden en kwam nu met de volledige resultaten. Die vielen ondanks de eerdere waarschuwing toch tegen. Alfen zag de groei in het tweede kwartaal bijna volledig stilvallen en de winst fors dalen. Het bedrijf kampt onder meer met grote voorraden aan laadsystemen.
Bij de Amsterdamse hoofdfondsen lijkt Adyen (plus 3 procent) eindelijk wat te herstellen van de recente koersval. De betalingsverwerker ging dinsdag nog voor de vierde dag op rij omlaag. Sinds de publicatie van de zwaar tegenvallende resultaten vorige week heeft het bedrijf al ongeveer de helft aan beurswaarde zien verdampen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 741,98 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 868,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,6 procent.
Naast Adyen stonden ING en speciaalchemiebedrijf DSM-Firmenich in de kopgroep van de AEX, met winsten van ruim 1 procent. Chipbedrijf ASMI was de grootste daler met een min van 0,6 procent. In de chipsector wordt met hooggespannen verwachtingen uitgekeken naar de resultaten van Nvidia, die woensdag na de slotbel op Wall Street naar buiten komen. De Amerikaanse chipproducent is dit jaar fors in waarde gestegen door het optimisme rondom kunstmatige intelligentie (AI) en beleggers en analisten rekenen op sterke resultaten van het bedrijf.
Randstad won 0,1 procent. Volgens de Belgische krant De Tijd blijkt het uitzendconcern al jaren winsten uit België te sluizen naar Zwitserland. De belastinginspectie heeft volgens de krant al voor bijna 73 miljoen euro aan claims ingediend tegen verschillende Randstad-bedrijven in België.
In de MidKap klom Vopak 0,7 procent. Gate terminal, eigendom van het tankopslagbedrijf en Gasunie, heeft definitief besloten een nieuwe tank voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te bouwen in de Rotterdamse haven. Bij de kleinere bedrijven daalde Kendrion 0,3 procent. De producent van elektromagnetische componenten zag de omzet in de eerste jaarhelft stijgen, maar werd wel voorzichtiger over de tweede jaarhelft.
De euro was 1,0859 dollar waard, tegen 1,0847 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 79,31 dollar. Brentolie werd ook 0,4 procent goedkoper, op 83,69 dollar per vat.