Leidse farmaceut Janssen wil vaccinafdeling grotendeels sluiten
De Leidse farmaceut Janssen is voornemens zijn vaccinafdeling voor een groot deel te sluiten, omdat het Amerikaanse moederconcern Johnson & Johnson (J&J) zich meer wil gaan richten op andere, nieuwe behandelmethodes. Hoe het bedrijf dit precies wil aanpakken en hoeveel banen er op de tocht staan, is nog niet definitief besloten. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door De Telegraaf. Ze benadrukt dat de plannen onder meer nog langs de ondernemingsraad moeten.
Bij het bedrijf in Leiden werken in totaal ongeveer 2500 mensen. Een kwart van hen is onderdeel van de afdeling infectieziekten en vaccins waar het nu om gaat. Tot die afdeling horen meerdere onderzoeksprogramma’s. Sowieso wil Janssen nog doorgaan met een programma waarin wordt gezocht naar een bescherming tegen infecties met de E. coli-bacterie. Het is verder de bedoeling dat het bedrijf zich meer gaat richten op therapieën waar de grootste impact voor patiënten te verwachten valt. Dan gaat het onder meer om de oncologie en de behandeling voor hart- en vaatziekten.
Janssen verkreeg tijdens de coronapandemie grote bekendheid omdat het een eigen coronavaccin had ontwikkeld. Een groot voordeel van het middel was dat men met één prik al beschermd was. In 2021 prees toenmalig coronaminister Hugo de Jonge het vaccin aan met de slogan „dansen met Janssen”. Veel jongeren gaven daar gehoor aan. Zij mochten dan een dag na hun prik al naar bijvoorbeeld een horecagelegenheid gaan. Maar in de weken daarop leidde dat tot veel coronabesmettingen omdat het middel eigenlijk pas na twee weken optimaal werkte. Later kwam naar voren dat het Janssen-vaccin ook tot verschillende bijwerkingen kon leiden, onder meer trombose. Dat deed het imago van het vaccin geen goed. Op een gegeven moment werd de Janssen-prik in Nederland niet meer gebruikt.